OURGROUND
No Comments

Word je rijangst de baas

Ik voel mijn handen glibberen over het stuur, in mijn keel voel ik mijn hart bonken en ik trap het gaspedaal nog even wat harder in. Als iedereen het kan, dan kan ik het ook!

Ik heb rijangst, ook wel axamofobie genoemd. Wat voor sommige mensen een tweede natuur lijkt te zijn, vind ik verschrikkelijk. Het allerliefste loop ik overal naartoe. Ook fietsen vind ik eigenlijk niet echt ontspannen, zeker niet in Amsterdam. En in de auto? In de auto breekt het zweet mij uit.

Het zal je dus niet verbazen dat ik pas rond mijn 23ste mijn rijbewijs heb gehaald, om die vervolgens nooit te gebruiken. En ik nu op mijn 31ste toch mijzelf achter mijn oren krab dat ik mijzelf echt niet serieus kan nemen als ik niet kan rijden. Dus dat moet veranderen: Milou moet achter het stuur. En met mij eigenlijk nog veel meer mensen. Tenminste je moet natuurlijk niks, maar wist je dat van de 7 miljoen Nederlandse rijbewijsbezitters de helft wel eens angstig achter het stuur zit? En de meeste mensen zijn vrouwen (Kerncijfers Personen Vervoer, 2004). Ja, daar krijg ik nou echt jeuk van en stijgt mijn bewijsdrang naar ongekende hoogtes.

Dus, tijd om een auto aan te schaffen. Een Smart welteverstaan met automatische versnellingsbak. Maar hey, je moet ergens beginnen! Ik ga deze rijangst aanpakken dus kroop om die reden vandaag achter het stuur om een 6 uur durende rit naar België te doorstaan. Helemaal alleen. Ik en mijn rode – met pantertape beplakte – Smart. Serieus. Gevalletje bumper had een deukje opgelopen en enkel pantertape was voor handen. Maar dat doet er allemaal niet toe. Mensen ik ben naar België gereden vandaag! De geur die onder mijn trui riekt is niet te harden en mijn handen hebben zoveel vocht geproduceerd dat mijn vingers rimpelen alsof ik vier uur in bad heb gezeten, maar ik heb het wel gedaan. Hierbij mijn tips waarmee ook jij binnenkort als een (rode) snelheidsduivel over het asfalt scheurt.

  1. Je zenuwen de baas: powerpompen

In de documentaire I am not your guru zie je Tony Robbins op een trampoline springen voordat hij het podium op moet. Onthoud: de snelweg is jouw podium en ook jij moet je strijdklaar maken om je rijangst de baas te zijn. Nu is mijn tip niet om een mini-trampoline in je achterbak te doen, maar wel van te voren te powerpompen. Power watte? Het werkt zo: je steekt je handjes in de lucht (alsof je gaat juichen), bal je vuisten en pomp ze omhoog en naar beneden. Maak vooral kleine bewegingen en dan voel je vast de euforie. JIJ KAN DIT! Heb ik dit uit mijn duim gezogen? Ja, eigenlijk wel. Het werkt voor mij en na een Google zoektocht is wellicht deze oefening te scharen onder ‘power posing’ wat ontwikkeld is door Amy Cuddy, socioloog en professor aan Harvard Business School. Zij heeft bewijs gevonden dat bepaalde gedragingen en gebaren je hormonen zoals testosteron en cortisol kunnen beïnvloeden. Bam, alle sceptici nu ook overtuigd?

 

  1. Niemand kan je horen in de auto

Goh, wat een inzicht! Ja, maar wel even beseffen. Als het jou helpt om even keihard te gillen op het moment dat je invoegt of iemand gaan inhalen, lekker doen! Nobody will know. Misschien wel de voorbijganger die jou hele moeilijke gezichtsuitdrukkingen ziet maken, maar dat maakt niet uit. Jij zoeft door en je ziet die persoon nooit meer terug.

 

  1. Je ademhaling onder controle

Ben jij de persoon waarbij je ademhaling stokt op het moment dat je iets spannends moet doen? Dit kalmeert jou misschien: The Breathing-app. Op hele mooie tonen, gemaakt door muzikant Moby word je begeleid om rustig in en uit te ademen. Is dit niet helemaal jouw ding, zing dan luid mee met het liedje wat door de radio knalt. Als je zingt ga je automatisch ademhalen en geef je ook je geest een extra taakje wat jou misschien ook weer kalmeert.

  1. Rijangst? Take it easy

Je hoeft echt niet direct als een Max Verstappen over de autoweg te rijden. Doe het gewoon rustig aan en desnoods rijd je als een opa of oma de hele tijd in de rechterbaan. De rechterbaan is er niet voor niks. Daar mag jij, naast de vrachtwagens, ook gewoon rijden!

 

Toch echt professionelere tips nodig dan die van mij? Maak kennis met Jasper Scholten: trainer/coach en auteur van Het Millennial Mysterie. Je kunt hem altijd een berichtje sturen voor wat mentale steun of een serieus gesprek.

Tagged with: ,
About the author:
Has 91 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top