OURGROUND
No Comments

Yokiyo gezond Koreaans

 

yokiyo18Waar denk je aan als je aan het land Korea denkt? Aan Seoul, aan ‘Gangnam Style’ en aan die geflipte dictator uit Noord Korea. Nooit gedacht dat Koreaans eten iets zou zijn.

yokiyo 4En toen stond ik op de wallen voor Yokiyo: een Koreaans restaurant. Wel Zuid-Koreaans; want tja Noord-Korea is zo gesloten dat we amper weten wat ze daar ‘s avonds krijgen voorgeschoteld. Yokiyo is hip en fris ingericht. Vooraan in het smalle zaakje zit de bar en als je door loopt heb je lange smalle tafels en de open keuken. Achter in de zaak is nog een trap naar boven. Boven heb je barbeque tafels. Wat? Ja, je kan daar zelf barbequen want dat is in Korea populair om te doen.  De avond dat wij komen eten zijn alle barbequetafels al vol; dus gaan we beneden aan een lange smalle tafel zitten.

We weten niet zo goed wat te bestellen maar de aardige jongen die ons bedient legt het ons haarfijn uit. Je kunt kiezen voor een chef’s menu van 4 of 5 gangen. Maar ook kan je gewoon dingen van de Koreaanse barbeque bestellen. We bestellen wat kleine gerechtjes om te delen en een “Hite” (Koreaans bier).

Als eerste komt “Pajon” wat op de kaart omschreven wordt als Koreaanse pannenkoek. Die valt een tikkie tegen. De pannenkoek is namelijk zo vet dat ik nu alweer niet meer weet hoe die smaakt. Vettig en sompig. Hopelijk zal de rest van het eten niet zo zijn.

Maar al snel vergeten we Pajon als de pompoensalade op tafel staat. Knapperige verse salade met cashewnootjes. Lekker en gezond. En zo gaat het gelukkig door. Want vervolgens komen de garnalen van de BBQ. Die stop je niet zomaar in je mond; maar met een slablad maak je een soort wrap. Je vult het blad met een garnaal en verschillende soorten groenten waarvan een aantal ingelegd in het zuur zijn. En een hap van zo’n wrapje is een heerlijke smaakexplosie in je mond. Wat lekker! En nog een zeer groot pluspunt; nul koolhydraten, weinig vet (misschien dat de garnalen wat ingevet zijn maar daar proef je weinig van) en verder alleen maar knisperende knapperige groenten. Wat lekker.

Dan krijgen we ook nog een drankje van het huis, soju. De ober legt uit dat in Korea iedereen soju drinkt en dat het eigenlijk ook wel Koreaanse wodka wordt genoemd. Sodeju! Wat is Soju lekker. Als ik ooit alcoholist wordt dan komt het door dit drankje. Het is eigenlijk gewoon zachte wodka.

Tevreden verlaat ik Yokiyo. Wat een lekker eten en een prima zaak als je een keer op een streng dieet bent en je wil toch uiteten. Pas dan wel dus op dat je niet teveel soju achterover tikt.

Yokiyo 1 Yokiyo 22

Wat: Yokiyo
Waar: Oudezijds Voorburgwal 67
Waarom: superlekker eten met weinig koolhydraten en calorieën (skip dan wel de drank)
Website: www.yokiyo.nl

About the author:
Has 72 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top