OURGROUND
No Comments

Een triatlon trotseren: neem zwemles van Olympische atleten!

Triatlon Lianne Plouvier “Sorry, stayeren? Wat is dat nou weer?” Ik keek mijn huisgenootje verward aan. Ze had me net trots verteld dat ze samen met haar vriend mee gaat doen aan een triatlon en had nonchalant wat vaktermen op tafel gegooid. Als sportieveling die wekelijks langs de Amstel of om de Sloterplas hardloopt, menig yogaklasje afstruint, extra weerstand bijdraait tijdens spinlesjes en maar wat graag (=móet) als snelste de piste afskiet, begon ik me toch zorgen te maken over deze vreemde term waar ik nog nooit van had gehoord.

Stayeren in een triatlon

Betekenis: Stayeren is een term bij het fietsonderdeel van een triatlon. Je rijdt te dicht op je voorganger, waardoor hij of zij jouw wind vangt en er een soort van zuigkracht ontstaat waarmee het jou lekker makkelijk wordt gemaakt. Is valsspelen, dus een no-go. Maar de betekenis van stayeren doet er eigenlijk helemaal niet toe. Waar het om ging tijdens dit keukentafelgesprek, is dat mijn huisgenootje een triatlon ging doen en het enige wat ik hoorde was “challenge, challenge challenge”. Dus, jawel, ik moest en zou in 2018 een triatlon op mijn naam zetten. De uitdaging die ik mij aanvankelijk had voorgehouden dit jaar (iedere maand een hardloopwedstrijd rennen) kon ik hiermee mooi combineren.

Met je neus op de feiten

Uiteraard dwong mijn innerlijke fitgirl mij om spontaan een inschrijving voor een halve triatlon, ook wel Ironman 70,3 genoemd, te ondertekenen. Die in Nice deze zomer zag ik wel zitten, lekker warm. Met in het voorruitzicht 1,9km zwemmen, 90km fietsen en dan nog 21km hardlopen, zonk de moed mij toch wel een beetje in de schoenen. Een halve marathon is voor mij redelijk bekend terrein en fietsen, dat zit ons Hollanders in het bloed toch? Maar zwemmen… Vorig jaar nam een vriendin die junior Nederlands Kampioen zwemmen is geweest mij mee naar het Mercatorbad. Na een paar zwemsessies concludeerden we beiden dat ik in het bad lag als een spartelend, zinkend paard. Ademhalen gebeurde vaker onder- dan bovenwater en mijn benen hingen er een beetje doelloos bij. Zwemmen, en dan vooral borstcrawl was dus niet echt mijn ding.

2 x 1/4 triatlon

Toch wilde ik mijn kersverse droom niet weggooien en bleef de triatlon op mijn bucket list staan. Na het afstruinen van veel forums en gesprekken met de nodige experts kreeg mijn droom vorm: ik neem dit jaar deel aan twee ¼-triatlons. Mochten die een succes zijn, dan kan ik er volgend jaar alsnog voor kiezen om een Ironman 70,3 te doen. Bij een ¼-versie leg je de volgende afstanden af: 1km zwemmen, 40km fietsen, 10km hardlopen. Nu schijnt een kwart prima te doen zijn als je een goede conditie hebt en goed bent in minstens een van de drie sporten, voor mij dus hardlopen. De uitdaging ligt bij beginners vooral op het trainen met voeding, het trainen van de overgangen tussen de verschillende onderdelen en, voor zinkende paardjes zoals ik, je zwemtechniek! De eerste twee punten kun je met een beetje discipline prima zelf trainen, maar voor je zwemtechniek heb je toch wel wat grof geschut nodig. En wat doe je dan?

Het bad in met een personal Swimmer 

Dan ga je op zwemles! Klinkt kinderlijk, maar eigenlijk heet het Personal Swimming en is het hardcore zwemtraining van en met topatleten. Dat had vriendlief er niet bij verteld toen hij voorstelde om gezellig samen zwemlessen te volgen. Ik dacht dat we mee zouden doen aan een trainingsprogramma voor sukkeltjes zoals ik, die nog niet zo goed snappen hoe je zonder te stoppen heen en terug zwemt in een 25m-bad. Achteraf gezien had ik kunnen weten dat het om meer ging dan een mooie schoolslag in het pierenbadje, aangezien mijn vriend vroeger ook hoog heeft gezwommen en dus vrij gevorderd is.

En daar stond ik. Een naïef meisje met een gloednieuw Adidas zwempak, badmuts en brilletje, tussen breedgeschouderde zwemmers die met twee keer ademhalingen aan de overkant waren tijdens de warming-up. “Waren we al begonnen?” waren mijn eerste woorden tegen de instructeur die het Olympisch logo op zijn biceps heeft getatoeëerd. Zwaar geïntimideerd door al deze topsporters sprong ik het bad in. Ik wilde absoluut geen slome slak zijn in deze groep, maar kwam er al snel achter dat ik die titel op eerlijke wijze had verdiend. Na enige frustratie accepteerde ik dat zwemmen nu eenmaal niet in mijn top3 van talenten hoorde. En dat gaf rust.

Met zwemslagen vooruit

De onzekerheid die mij in die eerste les overviel ebt iedere week een beetje meer weg en nu, in week zes, heb ik al aardig wat vooruitgang geboekt! Ik kan non-stop 1km zwemmen, kan versnellen en ook de ademhaling voelt een stuk soepeler. Het kost mij nog steeds moeite om de rest bij te benen, want zij boeken natuurlijk ook vooruitgang. Maar ik ben gewoon geen supersnelle zwemster! Ik ben hier voor mijzelf en voor die triatlon.

Want ja, die ¼-triatlon komt steeds dichterbij; over ruim vijf weken is het game-time. En om heel eerlijk te zijn, ben ik er nog niet helemaal klaar voor. Denk aan racefiets kopen, gelletjes testen, overgangen trainen… Ik ben er nog lang niet! Maar één ding durf ik wel al te zeggen: met zwemmen komt wel goed!

Lianne is onze nieuwe gastblogger! Wil je haar iets vragen over haar sportieve avonturen of om een andere reden (ze heeft al een vriend dames en heren..) met haar in contact komen, kun je haar een berichtje sturen via haar Instagram!

Meer lezen over sportieve helden die hun ervaringen delen? Milou schreef een blog over Waarom je niet naar je yogadocent moet luisteren..

 

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top