OURGROUND
1 Comment

Waarom ik geen vlees eet en jij daar ook mee wilt stoppen

Ik was 10 toen ik voor het eerst van dichtbij zag hoe varkens werden opgehaald voor de slacht. Het geluid dat ze maakten, zoals onschuldige kleine kinderen gillen bij een doktersbezoek. Het geschreeuw ging door merg en been. Ik stond verstijfd te kijken hoe de varkens bij elkaar werden geduwd en gepropt in de vrachtwagen. De manier waarop de varkens gestrest heen en weer bewogen en hoe ze uit hun ogen keken. Het leek alsof ze dondersgoed wisten wat er ging gebeuren. Ik wist niet wat ik zag. Als dit met mensen, honden of katten zou gebeuren dan zou er direct iemand ingrijpen. En nu? Nu deed niemand iets. Ik rende met tranen in mijn ogen naar huis en besloot nooit meer varkens te eten.

 

Rund en vooral kip gingen er nog wel gemakkelijk in. Op school hadden we kippen en ik moest weleens eieren rapen uit het hok. Klotebeesten vond ik het, dus geen probleem om die op te eten. En die koe? Ik kon eigenlijk niet bevatten dat de grote koe in de wei uiteindelijk dat lekkere gehakt was in mijn spaghetti bolognese. De afstand die wij voelen tot het vlees dat op ons bord ligt is enorm groot. Zo zei een kindje van mijn vrienden deze week nog tegen mij: “Dit vlees is niet van echte diertjes, maar van andere diertjes.” Van jongs af aan creëren we een afstand tussen de dieren die we in de wei zien en het stuk vlees dat we op ons bord hebben liggen. We zijn geconditioneerd om het normaal te vinden om bepaalde dieren te eten, maar is dat wel zo normaal? Precies daar zit naar mijn mening het grote probleem.

 

Vorige week was ik bij de Lush Summit in Londen waar ik de mogelijkheid had om met een virtualrealitybril zelf te ervaren hoe het is om als varken, koe of kip in een stal geboren te worden, te ‘leven’ en uiteindelijk de reis naar het slachthuis af te leggen. Ik heb de bril na 2 minuten af moeten zetten omdat ik kotsmisselijk werd van wat ik zag. En ik durf te wedden dat 90% van de vleeseters precies hetzelfde zou hebben. Ik kan een heel epistel tikken dat het beter is voor het milieu om geen vlees te eten, dat je er zelf ook gezonder van wordt en dat er eigenlijk geen rationele goede reden is om wel vlees te eten. Maar dat doe ik niet. Want de reden die ik het allerbelangrijkste vind, is dat dieren levende wezens zijn. Wezens die pijn voelen, een geheugen hebben en sociaal zijn. Sommige dieren zijn zelfs slimmer dan een kleuter van 4.

 

Noem mij een bomenknuffelaar, Kids4animals-fan of geitenwollensok, al die namen zijn op mij van toepassing. Inmiddels eet ik geen vlees meer en eet ik voornamelijk vegan. Ik wil niet langer meedoen aan het systematisch mishandelen en doden van dieren. De tijd is voorbij dat jij en ik onze ogen mogen sluiten voor het leed dat we zelf creëren. Met alles wat je koopt maak je een keuze. Inmiddels is de Marqt een groot succes, wat mij doet denken dat we graag bewust kiezen voor duurzamere boodschappen. Door het kopen van vlees, draag je bij aan dierenleed en de dood van vele dieren. Hoe gek is het eigenlijk dat we het vermoorden van dieren een nieuwe naam geven – ‘slachten’. Omdat dit beter klinkt? Het woord ‘vermoorden’ is eigenlijk nog vriendelijk omschreven, een betere beschrijving zou ‘het systematisch mishandelen en kunstmatig bezwangeren, tot het lijf is uitgeput en alleen nog voor de slacht gebruikt kan worden’ zijn. Dit gebeurt dus 150 miljard keer per jaar. Een getal met 10 nullen. 150.000.000.000. Dat zijn meer mensen dan er in alle oorlogen ooit zijn vermoord.

 

Ik wil je met dit artikel geen slecht geweten aanpraten. Ik hoop juist dat ik jouw ogen ‘kan openen’ en dat geen vlees eten betekent dat je kiest voor een mooiere wereld. En de oplossing is zo megamakkelijk: eet gewoon geen of vooruit, minder vlees. En tuurlijk begrijp ik dat het niet makkelijk is als je je hele leven vlees hebt gegeten. Bij mij is het overstappen naar vegan eten ook geleidelijk gegaan, maar probeer anders eerst wat vaker vlees te laten staan. Beyoncé is al aan boord van de vegan-trein. Deze hele week ga ik op mijn Instagram Stories delen wat ik als vegan zoal eet op een dag. Daarmee wil ik jou laten zien dat vegan eten helemaal niet vies, saai of moeilijk is. Doe je met mij mee? Dan ontzie je het milieu, zorg je beter voor je lichaam en red je ook nog levens…van dieren welteverstaan maar die zijn toch ook belangrijk?

About the author:
Has 91 Articles

1 COMMENT

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top