OURGROUND
No Comments

Sue Johnson: klinisch psycholoog, deskundige in de relatiewetenschap en schrijfster ‘Houd me vast’

Relatietherapeut & Schrijfster Sue JohnsonSue Johnson is een klinisch psycholoog, deskundige in de relatiewetenschap en schrijfster van het boek ‘Houd me vast’. Haar theorie omtrent relaties is verfrissend. Ze benadrukt namelijk niet (zoals veel andere filosofen en psychologen) het belang van de onafhankelijkheid van beide partners, maar neemt juist als uitgangspunt het belang van de emotionele, afhankelijke relatie. 

Emotionally Focused Couple Therapy

Sue Johnson wordt door sommige ook wel de relatieguru van deze tijd genoemd. Ze pleit voor meer begrip omtrent het belang van een goede, monogame relatie. Door middel van Emotionally Focused Couple Therapy (EFT) probeert ze stellen die in een relatiecrisis zitten weer dichterbij elkaar te brengen. De oorzaak van de meeste relatie problemen is volgens haar emotionele instabiliteit of eenzaamheid. EFT richt zich op het herstellen van deze emotionele disbalans.

Zo stelt Sue Johnson dat wij als mensen van nature monogaam zijn. De behoefte aan een emotionele connectie is uiteindelijk instinctief primair, net zoals de behoefte aan veiligheid, voedsel, onderdak etcetera. Zonder emotionele connecties, zijn wij als mens net zo goed niet instaat om te overleven.

Gedragspatronen

Een van de belangrijke uitgangspunten in Sue Johnson haar theorie is het belang van gedragspatronen wanneer we proberen te achterhalen waarom het binnen een relatie niet vlot. Palo Waltzlawick was een Oostenrijks-Amerikaanse psycholoog en filoloog die geroemd wordt om zijn onderzoek omtrent communicatiewetenschappen (Watzlawick e.a.,1967). Hij is daarnaast een van de belangrijkste grondleggers geweest in het onderzoek naar gedragspatronen bij mensen. In eerste instantie begon hij met het onderzoeken van geestelijk gestoorde mensen. Hij keek hierbij voornamelijk naar de omgeving van de patiënt en de omgangsvormen met de groep mensen die het dichtstbij de patiënt stond. Hieruit ontstond echter een bredere interesse naar het effect van omgangsvormen en omgeving bij. Wat is de motivatie achter ons gedrag? Deze vraag blijkt tot de dag van vandaag een heel interessant uitgangspunt voor relatietherapie. Als we het even terugkoppelen naar de liefdesrelatie: waarom reageren wij bijvoorbeeld altijd zo kribbig als onze partner niet opruimt? Ons vergeet terug te bellen? Of iedere andere vorm van gedrag vertoont waar wij niet blij van worden? Therapieën als gedragstherapie en systeemtherapie, maar ook de Emotionally Focused Couple Therapy van Sue Johnson, putten uit het onderzoek van Watzlawick en gaan op zoek naar de dieper liggende oorzaak van gedragspatronen. Het zou bijvoorbeeld kunnen – als je even de theorie van Sue Johnson aanhoud – dat wij zoveel frustratie voelen als onze partner niet opruimt, omdat wij eigenlijk veel behoefte hebben aan stabiliteit en veiligheid. Hier zou een opgeruimd huis een onderdeel van kunnen zijn.

‘Houd me vast’

In haar boek ‘Houd me vast’ legt Sue Johnson haar gedachtengoed uit aan de hand van wetenschappelijke literatuur en verhalen uit haar eigen praktijk. Tijdens de EFT leren stellen gedragspatronen uiteen te zetten, om zo de emotionele band te herstellen. Hierdoor wordt een nieuwe basis gelegd voor een duurzame relatie. Met succes, zo stelt Sue Johnson zelf. Driekwart van de relaties die behandeld worden met EFT, besloten samen verder te gaan.

Andere vormen van relatietherapie

Naast de EFT van Sue Johnson, zijn er nog veel meer vormen van relatietherapie. Denk aan gedragstherapie, waarbij de nadruk ligt op het herstellen van de communicatie, of de psychoanalytische benadering, waarbij er voornamelijk gekeken wordt naar de jeugd van beide partners, of de oplossingsgerichte therapie die zich met name focust op de goede kanten van de relatie en zich bezig houdt met de toekomst.

Zoals met ieder wetenschappelijk onderzoek, zijn er voorstanders en tegenstanders. Ook wat betreft EFT. Toch geeft het onderzoek van Sue Johnson en het boek ‘Houd me vast’ een verassende kijk op relatietherapie. Ook wanneer de relatie eigenlijk goed is, kunnen we veel van haar wetenschappelijk onderzoek leren en er ons voordeel mee doen. Het is immers altijd goed om na te denken over waarom we dingen precies doen en willen, zeker als we een keer in een situatie komen waarin dit botst met wat de partner doet en wil. Op deze manier werk je vanuit een ontspannen situatie aan de fundering van je relatie.

Kortom: mocht het niet zo boteren in je relatie maar vind je het wat vroeg voor een relatietherapeut, probeer het boek Houd me vast eens en wie weet kom je met Sue Johnson haar tips al een heel eind! Of misschien is jullie relatie wel een feestje en wil je gewoon zorgen dat het zo’n feest blijft. Ook dan is het goed om van jezelf en je partner te blijven leren. 

We schreven al eens vaker over Sue Johnson. Benieuwd wat? Lees het artikel Recensie: 365 dagen succesvol in de liefde of Waarom liefde een levensbehoefte is

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top