OURGROUND
No Comments

De Brabander: outlaw binnen Mokumse subculturen

 

Onze Gast Thomas is part-time Amsterdammer maar niet te vergeten Brabander in hart en nieren. Over deze schijnbare tegenstrijdigheid doet hij voor OURGROUND een boekje open.

Vanwege de liefde en werk woon ik weer in ’t Zuiden echter klinkt er steevast een zinnenprikkelende lokroep vanuit het Mokums paradijs. In tegenstelling tot Odysseus, die zich door zijn manschappen liet vastbinden aan de mast van zijn schip om niet in de val van de Sirenen te vallen, laat ik me nog regelmatig flink op de klippen lopen in Damsko. Vreemd genoeg is Amsterdam voor mij niet zo Amsterdams. Het is juist ontzettend Brabants. Mijn Bossche matties en ik hebben na de middelbare school als een ware exodus Den Bosch verlaten.

De afgelopen weken heb ik zakelijk regelmatig afspraken in Amsterdam. Ik gebruik mijn Vito als een soort amfibievoertuig, fietske achterin en na het parkeren fiets ik door de stad. Vorige week bij het hippe Fashiolista waar ik als n blij-o meldde dat ik in een fietsfile had gestaan. Voorheen een mega ergernis waarbij ik altijd morrend de stoep verkoos en als een über-freak tussen voetgangers slalomde. Wat is er met me gebeurd dat wat voelde als thuis, weer vanuit toeristenogen wordt bekeken? Ik ben weer provinciaal, getver!

Amsterdam is voor veel van zijn bewoners weinig groter dan hun eigen subcultuurtje. Met een expliciete vooringenomenheid wordt er tegen de andere subs afgezet. Bijvoorbeeld de Ourgrounder kijkt ietwat schuin naar beneden en vindt daar de Hipster die met zijn opzettelijke nonchalance een veel te paradoxaal imago van zichzelf profileert en daarmee moeilijk irritant is. Dat afzetten is heerlijk want naast een lekker positief beeld van jezelf en de jouwe, heb je wat te bitchen bij de borrel.

Brabants op de klippen in Amsterdam gebeurt bij voorkeur aan grote keukentafels met veel pils en wijn. Als na middernacht iedereen op die grote tafel staat en er andere, iets obscuurdere zaken plaats zullen vinden.

Wat: Brabo in Mokum
Waar: tussen de subculturen in
Waarom: tsja.
Website: witte tonnie

About the author:
Has 76 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top