OURGROUND
No Comments

Een kunstig zaterdags rondje door de stad

 

OURGROUND op de chat. Of ik het leuk vond eens een gastblog te schrijven, nu ik hoofdredacteurtje aan het spelen ben bij CJP. Toch een van de oudste culturele instellingen van Nederland (maar bijzonder jong van geest). Dan ben je toch verplicht om iets bijzonder cultureel verantwoords neer te pennen. Maar waar je dan misschien een ode aan Amsterdamse musea verwacht, gooi ik het toch liever over een andere boeg. Want in de lijst ‘plaatsen waar je me op zaterdag niet snel zal vinden’, staan de lange rijen voor Amsterdamse musea vlak achter de knutselbeurs in Druten. Begrijp me niet verkeerd, ik kom er bijzonder graag, maar je in verblindende wietdampen vastgrijpen aan de jas van de toerist voor je, om vervolgens in drie kwartier over het Museumplein richting ingang schuifelen, is niet mijn idee van een vrije dag well spent.

Waar geen rij staat, en regelmatig net zo inspirerend werk hangt, zijn de tientallen galeries en exporuimtes die Amsterdam rijk is. En het mooie is; als je geld je in de zak brandt, kan je ter plekke ook nog iets aanschaffen. Heb je misschien wel voor een prikkie een toekomstige Malevich of Damien Hirst. Krijg je er nog een espresso’tje bij ook. Daarom heb ik voor OURGROUND een highbrow-ig ochtendje fietsen door mokum in elkaar geflanst.

Qua gave aanstormende talenten kan je altijd terecht bij Walls Gallery. Deze exporuimte om de hoek van het Spiegelkwartier wisselt zo’n zes keer per jaar van collectie en heeft werk hangen van upcoming artiesten als Lennard Schuurmans, Silas, Rotganzen en collectief KAMP HORST. Dat betekent streetart, popsurrealisme en fotografie waar je van gaat watertanden, en er is een kleine conceptstore waar je toffe spullen van jonge designers kunt kopen.

Leidsestraat oversteken, linksaf de Leidsekade op en je staat zo in de Melkweg Galerie. Melkweg biedt exporuimte aan innovatieve fotografen die niet bang zijn om wat regels te breken. Op moment van schrijven hangt er de expo ‘The Rise Of Populism’, met werk van tien jonge Europese fotografen en vanaf 9 mei kun je er kijken naar TAT TOO met foto’s van Krijn van Noordwijk.

Vecht jezelf een weg over het Leidseplein richting Weteringschans nummertje 79A, waar sinds 1988 Reflex zit. Een galerie waar je altijd terecht kunt voor eigenwijze en eigentijdse exposities. Eerder hing hier werk van grootheden als Erwin Olaf, David LaChapelle en Marcus Harvey, en nu hangt er heel trippy en gaaf popsurealisme van Miles Aldridge.

Trek een wheelie en draai je stuur richting Jordaan, op weg naar Torch Gallery op de Lauriersgracht. Stukje kunstgeschiedenis: oprichter Adriaan van der Have was een van de eerste kunstenaars in Nederland die fotografie als hogere kunstvorm beschouwde, en het ook zo behandelde in zijn galerie. Kortom; betreedt Torch en je staat ín Amsterdamse geschiedenis. Maar waar niet eigenlijk. Wel leuk is de expo die nu te zien is: heel veel vette foto’s uit de jaren zestig en zeventig van Mohammed Ali door de Amerikaanse fotograaf Alex Harsley.

Na zo’n ochtend hoge kunsten is het tijd voor een dosis ‘niet lullen maar poetsen’. Drink een biertje in De Eland en klop om de hoek van de Lauriersgracht aan bij Hollywood Mark op de Elandsgracht. De beste tattooshop van Amsterdam zet kunst die je altijd bij je hebt. Da’s pas waar voor je geld.

Harm, gastblogger van deze week, is een vrolijke parttime ginger, mediaddict én hoofdredacteurtje bij CJP. Hij houdt van Ontzettend Culturele Dingen, waaronder de betere festivals. Wij doen daar altijd  graag een dansje met hem.

Wat: een kunstig zaterdags rondje door de stad
Waar: in bovenstaande gallerietjes
Waarom: omdat er meer is dan het Museumplein
Website: cjp.nl

About the author:
Has 76 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top