OURGROUND
2 Comments

(Oud) Amsterdam versus Nieuw-Amsterdam

Laatst ben ik naar New York geweest. In elke grote stad waar ik kom en me vermaak vraag ik me hetzelfde af: Zou ik hier liever wonen dan in Amsterdam? In Nederlandse steden is het antwoord altijd vrij snel duidelijk: ‘nee’. Maar als ik in steden als Stockholm, Hong Kong, Melbourne of New York kom begin ik soms te twijfelen: “Zou dit mijn nieuwe woonplaats kunnen zijn?” New York is begonnen als ‘Nieuw-Amsterdam’ van de provincie ‘Nieuw-Nederland’. Maar onder dwang hebben we het moeten afstaan aan de Britten die ons toen Suriname hebben gegeven. Wat zijn eigenlijk de overeenkomsten en verschillen tussen New York en Amsterdam? En waar is het beter?

Laten we eens kijken naar de huizenprijzen. In Amsterdam zijn die belachelijk. Mensen uit de rest van het land vinden je stapelgek als je trots vertelt dat je een gammel appartementje ter grootte van een schoenendoos hebt gekocht voor de prijs waar je in je geboortedorp een complete woning voor koopt inclusief drie koeien, een paard en zes kippen. De gemiddelde prijs voor een vierkante meter in de dure stukken van Amsterdam is 5000 euro. Vind je dat veel? In Manhattan kost een vierkante meter gemiddeld meer dan twee keer zoveel. En meer dan de helft van de verkochte appartementen wordt direct afgetikt, dus betaald zonder hypotheek. Daar heb ik dus geen geld voor. 1-0 voor Amsterdam.

Weet je wat ook belangrijk is? Eten. Amsterdam kent allerlei culturen en daarmee allerlei keukens. Of je nou Thais, Italiaans, Turks, Surinaams, Afghaans, Nederlands (ja dat kan ook) of Mexicaans wil eten, we hebben alles, je kan het (bijna) altijd bestellen en je betaalt niet veel. We hebben in Amsterdam meer dan 1300 restaurants. Mijn nieuwe favoriet (sinds ik in West woon) is Roti Kipfilet bij Warung Redjo aan de Hoofdweg voor slechts 7,50 euro. Toch kan het beter. Ik heb in New York bij een Chinees gegeten genaamd: ‘Wonton Garden’. Hier had je voor 10 dollar (omgerekend 7,50 euro) een portie heerlijk eten (biefstukreepjes met groenten en noodles) die zelfs mijn grootste makker niet op kan, inclusief een biertje en fooi. Goed eten in New York kan zeker goedkoper dan in Amsterdam. New York heeft dan ook bijna 19000 restaurants. 1-1 voor New York.

Wat gaat dan het verschil maken? Het uitgaan? In beide steden is altijd wel wat te doen en is geen excuus voor een saaie avond. Een avond is immers zo leuk als je deze zelf maakt (tenzij je echt op de prairie zit). Beide steden hebben parken om lekker te chillen als het lekker weer is en je niet ver weg wil. Dan doel ik trouwens niet (meer) op het Vondelpark, want voor iedereen die het nog niet wist: het Rembrandtpark is tegenwoordig ons Central Park. Beide steden hebben ook een stuk stad aan de overkant van het water waar ze de mensen asociaal en tuig vinden, ik heb het dan over New Jersey en Amsterdam Noord. Maken de mensen het verschil tussen New York en Amsterdam? In beide steden is het ‘ieder voor zich’. Zo zie je dat in zowel Amsterdam als New York in het openbaar vervoer ieder mensje in zijn eigen wereld zit. In New York zul je niet snel tegen iemand aan botsen op straat, in Amsterdam gebeurt dat wel als je niet uitkijkt. Maar in Amsterdam zijn de straten en stoepjes ook vele malen smaller. En de werkethiek? Ik heb altijd gedacht dat de mensen in New York keihard werken en lange werkweken maken, vooral in Manhattan. Als ik de feiten check blijkt dit best mee te vallen. Tuurlijk zitten er ook mensen voor wie 80 uur normaal is en die soms in het weekend ook moeten werken, maar iedereen in Amsterdam kent ook wel zo iemand. (En als je pech hebt ben je zo iemand.) Waarom had ik dan het idee dat de werkweek in New York gemiddeld zo absurd lang is? Ik kan maar één verklaring verzinnen: Amerikanen overdrijven graag. Je hoort ze al van verre aankomen als ze bijvoorbeeld vertellen over de scheet die ze  gisteren lieten met een enthousiasme die we in Nederland alleen kennen van Martin Gaus die een hond beschrijft. Maar het enthousiasme van Amerikanen is niet altijd wat het lijkt. Zo ken ik een Nederlander die ooit een Amerikaan leerde kennen die na een leuk gesprek zei: “You should come by!”. Toen deze Nederlander vervolgens in de buurt van de woonplaats van de Amerikaan was en belde of ze konden afspreken zei de Amerikaan: “Oh… I didn’t ment you should actually come by”. En hoewel Amsterdammers in de rest van Nederland ook bekend staan als mensen met praatjes, ben ik blij dat we in ieder geval eerlijker zijn dan de gemiddelde Amerikaan.

Daarom luidt mijn conclusie: Alhoewel ik New York een fantastische stad vind, heb ik geen spijt van mijn keuze voor Amsterdam. En als wij New York niet hadden moeten ruilen voor Suriname, had ik vast niet zulke lekkere Roti kunnen halen bij Warung Redjo.

Onze GASTblogger van deze week is Kos, deze bizar talentvolle kunstenaar maakt de mooiste creaties: van ijzeren 3D hoofden tot schilderijen van The Notorious B.I.G.. En o ja! Hij is ook nog bankier… 

Wat: Vakantie
Waar: New York
Waarom: Omdat je beter in Amsterdam kan wonen
Website: expedia.com

Tagged with: ,
About the author:
Has 76 Articles

2 COMMENTS
 1. Jasper

  Hmm. Vreemd artikel.
  New York = stad, A’dam = dorp.
  Dus 1-0. Snap het artikel niet zo…
  Blijft toch appels met peren vergelijken..

 2. de auteur

  Jaspertje, appels en peren zijn in feite heel goed met elkaar te vergelijken, juist omdat ze verschillen. Goed idee voor een volgende gastblog trouwens.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top