OURGROUND
No Comments

De Japanse Eindbaas

Je kent die lijstjes nog wel, vroeger, in de Hitkrant. Er werd toenmalige BN-ers het hemd van het lijf gevraagd en één van die vragen was al-tijd: “Waar kunnen wij je ‘s-nachts voor wakker maken?” Antwoorden hadden altijd te maken met voedsel, drank en seks. Nu vind ik morning seks het allerbeste wat er is, maar daarover een andere keer meer. Maargoed, waar je mij daarbuiten voor wakker maakt…

Vroeger waren dat zure matten, baco’s (ok, ok nog steeds wel. Echt sjiek) maar nu is dat al jaaaaaren een goede Aziatische lunch. Inderdaad lunch for breakfast. (Dan hoor ik je denken: “dat heet toch een brunch?”. Ja klopt, maar ik vind dat echt iets Frans).  Een Aziatische lunch is perfect voor de brakke zondag. De alcohol wordt door alle pittigheid je poriën uitgeperst. Bovendien mag je in veel Aziatische restaurants schreeuwen, boeren en kermen. En dat is precies wat je wilt wanneer je scheel en ongelukkig de dag moet doorkomen.

Al jaren ga ik daarom met een vaste kliek dimsummen, naar de Vietnamees of een Thaise curry halen op zondagmiddag. Hoe heter hoe beter, vaak met een Singha of 4 om de kater te verdrinken. Een echte traditie dus, die even goedkoop als effectief is. Toch werd het tijd voor iets nieuws. We zijn met de jaren tenslotte volwassener geworden en ook meer gaan verdienen. Moeten we perse iedere zondag cheap-ass onze kater weg-eten? Nee! Tijd voor een tijdelijke upgrade. We gaan naar De Eindbaas. De Japanse Eindbaas, welteverstaan.

IMG_0985

Het Okura is een vreemde eend in de Rivierenbuurt. Hoog, statig en in volle rust staat de toren haar licht te schijnen als ware het een skyscraper in Tokiyo is. Één keer eerder kwam ik er voor een decadent drankje op de bovenste verdieping, daarna werd het slechts een droom. Echt iets waar je met je ouders gaat eten, of werk, of zoiets. Totdat ik een tafel reserveerde, fuck it, ik doe het gewoon. “Zondagmiddag 13:30, we zien jullie dan”. En zo geschiedde.

Die zondag verruilde ik m’n brakpak voor een nettere versie en wandelde deze Japanse stads-oase binnen. Let wel even goed op bij welk van de restaurants je een reservering gemaakt hebt. Ciel Bleu bevindt zich bovenin het gebouw en heeft maar liefst 2 Michelinsterren en een internationale keuken. Tepanyaki restauarant Sazanka heeft één ster en je neemt er plaats aan de traditionele Japanse grillplaten, je weet wel, waar ze met ei gooien. Wij kozen voor Yamazoto, die de traditionele Japanse kaiseki keuken serveert en óók 1 ster heeft. Knusse Japanse maiden in kimono’s dartelen rond met liters saké en schalen vol vis. Seht gut aus, ja!

We zitten aan het raam, met goed zicht op de uitermate rustgevende Japanse tuin met vijver vól koikarpers. Naast ons zit afwisselend Amsterdams boeventuig, wannabe-sjiekerds, gezinnen en hotelgasten: een lekker vermakelijk gezelschap. Saké als aperitief gaat er soepel in. Aangezien we deze keer toch wat rustiger aan hebben gedaan met de borrels de avond ervoor (zou toch zonde zijn als je bijna brakend van brakheid een 1-sterrentent betreedt), bestellen we een hele fles. Als lunch Bento Boxen: zorgvuldig uitgekiende combinaties van Japanse lekkernijen: vis, vlees, ei, miso en tempura. Heerlijk en perfect voor de mens die niet kan kiezen. Het leek weinig, maar de broeksknoop moest toch echt open. ’t Toetje lijkt simpel: soya & groene thee-ijs, maar verreweg het beste ooit geproefd.

Van saké word je dus erg snel erg dronken, maar precies dronken genoeg dat je daarna nog door wil gaan in de kroeg. Zo werd de zondag ineens een zaterdagavond en kon je me de volgende dag alleen nog maar wakker maken voor een ibuprofen.

Wat: Japanse lunch
Waar: Yamazoto in het Okura Hotel
Waarom: Aziatisch sterrenvoer. Simply wauw
Website: die vind je hier 

About the author:
Has 100 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top