OURGROUND
No Comments

Chronische pijn onder de millennials: van RSI tot elke dag hoofdpijn

chronische pijnChronische pijn: dat klinkt als iets waar onze ouders, opa’s en oma’s op zouden googlen. Niks is minder waar: ongeveer een kwart van de Nederlandse jongeren heeft last van chronische pijnklachten. Dit percentage loopt naarmate we ouder worden alleen maar op. De meest voorkomende chronische pijnen worden veroorzaakt door: artrose, (lage) rugklachten, hoofdpijn, RSI (repetitive strain injury) en PDS. Hoe intenser de pijn, des te slechter de kwaliteit van leven. Hoe kan het dan dat we het hier zo weinig over hebben?

Een pijnlijder is een zeurkous

Wij mensen houden niet van zeurkousen. Dat klinkt heel bot, maar zo is het wel. De eerste keer dat ik mij dat ten volste realiseerde, was toen ik de film The Beach met Leonardo DiCaprio zag. Het verhaal gaat over een jonge jongen (Leonardo) die door omstandigheden op een geheim eiland terechtkomt, alwaar een wietplantage op hem ligt te wachten. Samen met anderen bouwt hij in dit paradijs een leven op. Dit bijzondere leven wordt echter verstoort door een shark attack, waarbij iemand om het leven komt en iemand gewond raakt. Deze persoon is zwaargewond en het kermen en huilen wordt de groep teveel. Alwaar zij eerst medelijden met de man hadden, willen ze het liefst zo snel mogelijk van deze sfeerbederver af. En daar laten ze dan ook geen gras over groeien. In no time wordt de zieke het oerwoud ingesleept om daar in een tentje te sterven, zonder dat de rest er last van hoeft te hebben. Auch, dat is hard. Maar wat nog harder is, is dat het mij eigenlijk niet helemaal onbekend voorkomt. Uiteraard wel in een minder gruwelijk jasje, maar ook in mijn omgeving merk ik altijd een grote allergie voor pijnlijders.

Het resultaat: angst om erover te praten

Dit resulteert in het feit dat de mensen van wie ik weet dat ze chronische pijnklachten hebben (inclusief ikzelf), dit maar zelden openlijk bespreken. Ze creperen nog liever in hun eentje in bed, dan dat ze aan hun werkgever moeten vertellen dat vijf dagen per week achter een bureau zitten met chronische rugpijn eigenlijk niet te doen is. Dit terwijl onderzoek uitwijst dat dit erg negatieve psychische en lichamelijke gevolgen heeft. Daarnaast wordt het lastiger om de chronische pijn te identificeren, omdat we al snel bang zijn dat we een zeurpiet zijn.

Neem je klachten serieus

Dit lijkt een inkoppertje, maar het is echt heel belangrijk: neem je klachten serieus. Chronische pijn is iets wat je leven kan beïnvloeden. Zelfs als (zoals in mijn geval) er weinig medisch te doen valt aan de pijn, zijn er nog zoveel manieren waarop je goed kunt leren leven met deze dagelijkse ellende! Hoewel het àltijd belangrijk is om een arts te raadplegen bij chronische pijn, zijn de volgende tips heel behulpzaam.

  • De eerste is een beetje paradoxaal: praat erover met mensen die je vertrouwt en bij wie jij je veilig voelt, om zo iets van de spanning en stress los te kunnen laten. ‘Effectief’ praten helpt niet alleen als afleiding, maar zorgt er ook nog eens voor dat jij jouw gedachten meer op orde krijgt. Pijn kan er namelijk voor zorgen dat het moeilijk is om je nog op iets anders te focussen. Anderzijds kan het ook heel goed zijn om het onderwerp in sommige vriendschappen onbesproken te laten, wanneer je niet het gevoel hebt dat jij hier echt met jouw problemen terecht kunt, of de vriendschap graag ‘luchtig’ houdt. Zo blijkt namelijk uit onderzoek dat het ook heel ontspannen kan zijn om de aandacht te verleggen en dit gaat soms gemakkelijker als de aandacht niet op jouw zorgen gevestigd is.
  • Probeer cognitieve gedragstherapie: Cognitieve gedragstherapie (CGT) blijkt vaak erg effectief voor mensen met chronische pijnklachten. PsyQ werkt samen met de Universiteit Leiden Instituut Psychologie, Sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie, in het landelijk project ‘Grip op klachten’. Bij hen kun je op een verantwoorde manier (online) een cursus doen om meer (verrassing) grip op je klachten te krijgen.
  • Luister naar je lichaam: Een vriendinnetje van mij loopt al jaren rond met ernstige chronische pijnen. Hoewel je aan de buitenkant weinig ziet, weet ik dat ze er behoorlijk onder lijdt en dat het haar dagelijks leven zwaar beïnvloedt. Hoewel dit al heftig genoeg is, moest ze tot kortgeleden van zichzelf ook nog meesprinten in de millennial ratrace om een (zogenaamd) prominente baan. Fulltime werken met al haar chronische pijnklachten? Zelfs haar psycholoog vond het onverstandig. Maar zelf bleef ze vasthouden aan het verlangen ‘normaal’ te willen zijn. Totdat ze uiteindelijk toch besloot na veel wikken en wegen (huilen en accepteren) voor zichzelf te kiezen. Nu werkt ze vier dagen per week en wat blijkt? Het is niet het einde van de wereld om een stapje terug te doen. Ze heeft nu meer tijd om naar haar lichaam te luisteren en gaat niet meer elke dag huilend weg van haar werk. Hoe moeilijk het ook is, kies ervoor om jouw lichaam serieus te nemen! De pijnsignalen zijn er niet zomaar. Zelfs als dit betekent dat je jouw toekomstplaatje moet aanpassen.
  • Tot slot een zelfgebakken tip: durf je leven zo in te richten, dat het je zo min mogelijk negativiteit en stress oplevert. Deze twee factoren zijn bewezen slecht voor je geest en je lichaam en zijn bovendien nog lastiger om mee te dealen, wanneer je al moet omgaan met chronische pijn. Vind een baan waar je kunt ontspannen en met energie weggaat, in plaats van een baan die je leegzuigt. Neem genoeg vrije tijd en rust en wees heel lief voor jezelf. Misschien denk je nu: ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. Dat is waar, maar het kan wel. Ik deed het ook! Het is misschien niet altijd even makkelijk, aangezien je ook bepaalde ideeën moet loslaten, maar uiteindelijk gaat het je zo veel brengen!

Ook Catherina heeft zelf een chronische ziekte. Ze schreef hier een artikel over:

Purpura imperfectie: waarom ik #blotebenenweer haat

Meer lezen? Misschien is dit artikel van millennial coach Jasper Scholten wel iets voor jou!

Millennial expert Jasper Scholten over geluk: zoek naar voldoening

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top