OURGROUND
No Comments

Interview Yaye Kassa: “Wij vrouwen moeten ons lichaam en onze seksualiteit terug claimen”

Yaye Kassa over het terug claimen van het vrouwenlichaam en vrouwelijke seksualiteit

“Ik hoop dat ik met mijn kunst kan laten zien dat het vrouwelijk lichaam iets prachtigs is. Geen object dat door andermans ogen waarden krijgt, maar een onderdeel van onze identiteit.” Kunstenares Yaye Kassa, geboren in Seattle en opgegroeid in Mombasa (Kenia) doorbreekt met haar kunst taboes en laat ons op een nieuwe manier naar seksualiteit kijken.  

Een jonge vrouw, klein van stuk, met grote geïnteresseerde ogen en een gulle glimlach, dat is hoe ik Yaye zou omschrijven. Ik ontmoette haar voor het eerst in Nairobi, waar ik toentertijd voor mijn werk was. Tijdens onze gesprekken werd het mij al snel duidelijk dat Yaye een missie heeft en de wereld niet alleen ontzettend scherp ziet, maar ook geen discussie uit de weg gaat om misstanden aan de kaak te stellen. Hoewel zij in onze gesprekken nooit uit zichzelf is begonnen over haar kunst, keek ik er zonder dat ik het doorhad toch iedere dag naar. De grote ogen, de kleurrijke vrouwenlichamen, ze prijkte trots op haar wit verwassen shirts. En nu, een half jaar later, krijg ik de kans om haar hierover te interviewen en weet ik inmiddels dat haar kunst niet alleen prachtig, maar ook van diepe betekenis is.

Yaye, je zegt dat jouw achtergrond de voedingsbodem voor deze collectie is geweest. Kun je dit uitleggen?

“Ik ben opgegroeid in een Afrikaanse- moslimcontext, waarbinnen seksualiteit en in het bijzonder de vrouwelijke seksualiteit, taboe is. Mijn kunst is een representatie van het overwinnen van mijn schaamte. De repressie die gepaard gaat met een dergelijk taboe maakt veel kapot. Niet alleen voor mij, maar voor alle vrouwen die zich door dergelijke opgelegde regels en ideeën laten leiden. Ik hoop dat ik met mijn kunst kan laten zien dat het vrouwelijk lichaam iets prachtigs is. Geen object dat door andermans ogen waarden krijgt, maar een onderdeel van onze identiteit. Hoe mijn kunst dit precies zou moeten bereiken? Ik hoop dat mijn collectie als een katalysator werkt en het gesprek over dit taboe en de gevolgen ervan grootschalig openbreekt.”

Yaye Kassa OURGROUND artYaye Kassa artYaye Kassa art

Hoe ontstond jouw idee voor deze specifieke reeks schilderijen? 

“Deze schilderijen komen eigenlijk voort uit de inspiratie die een andere artiest mij heeft gegeven. Milan Kundera is een van mijn favoriete schrijvers en hij schreef het fenomenale boek The Book of Laughter and Forgetting

“Less well known is that a woman is not entirely defenceless against that gaze. If she is turned into a thing, then she watches the man with the gaze of a thing. It is as if a hammer suddenly had eyes and watched the carpenter grip it to drive in a nail. Seeing the hammer’s malicious gaze, the carpenter loses his self-confidence and hits his thumb.” 

Het gaat er binnen dit citaat om dat wij vrouwen het recht omtrent ons lichaam en onze seksualiteit weer in eigen handen moeten nemen. We moeten terugstaren, wanneer er naar ons gestaard wordt. Dat wat terugkijkt valt niet te objectiveren. Dit verklaart de ogen in mijn kunstwerk. Het zegt als het ware: “Kijk maar. Staar maar. Wat jij denkt te zien is niet wie ik ben.”

Waarom is woman empowerment zo belangrijk voor jou?

“Hoe kan dit niet belangrijk voor mij zijn? Ik ben een vrouw. Mijn moeder is een vrouw. Mijn tantes, mijn nichtjes, mijn leerlingen zijn vrouwen. Kortom: dit thema raakt de mensen om mij heen en mensen ver daarbuiten. Of we het ons nu, straks of misschien wel helemaal nooit realiseren: een groot gedeelte van ons leven gaat over het overwinnen van onze angsten en complexen. Hopelijk kan ik met mijn kunst vrouwen helpen die eerste stap te zetten.”

Is dat jouw droom? Om met jouw kunst vrouwen te helpen en te inspireren? 

“Het is mijn droom om in een lijn te leven met wat mijn bestemming is. Vrouwen helpen en inspireren is daar een onderdeel van.”

Zijn er meer thema’s die aansluiten bij jouw bestemming? En zo ja, kunnen we daar binnenkort een collectie over verwachten? 

“Ja, ik ben voortdurend bezig met het verkennen van het concept identiteit. In hoeverre wordt onze identiteit bepaald door wie wij willen zijn en in hoeverre wordt onze identiteit ons opgelegd door onze omgeving, geboorteplek, verleden etcetera. Het zijn allemaal puzzelstukjes van een groter goed.”

Benieuwd naar Yaye’s kunst of zelfs benieuwd hoe je een van haar schilderijen kunt bemachtigen? Kijk dan snel op haar site en misschien loop jij binnenkort wel met een echte Yaye Kassa op je shirt;)

Meer lezen over het mysterie identiteit? Wij bogen ons hoofd over dit interessante topic en gingen dieper in op hoe identiteit en autonomie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Je leest het hier!

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top