OURGROUND
No Comments

Rust: het klinkt wat saai maar eigenlijk verlangen we er (bijna) allemaal naar

rustSpanning, uitdaging, sensatie: hoewel we er allemaal maar al te graag over fantaseren, blijkt uit onderzoek dat we stiekem allemaal vooral behoefte hebben aan wat meer rust. Tijd voor een heerlijk rustige staycation

Op je lauweren rusten

De zin ‘ik doe het even wat rustiger aan’, associeren wij binnen onze maatschappij vaak met ‘het gaat even wat minder’ of ‘even pas op de plaats maken’. Dit terwijl rust van oudsher een voorrecht en misschien zelfs wel het hoogst haalbare doel was. De Grieken zagen rust als het onzichtbare goud. Hier komt dan ook de uitspraak ‘op je lauweren rusten’ vandaan. Een winnaar van een sportieve wedstrijd, bijvoorbeeld de Olympische Spelen, verwierf behalve eeuwige roem ook een lauwerkrans en een palmtak. Deze twee prijzen stonden symbool voor de rust en de rijkdom die de atleet verwierf met zijn overwinning. Ook binnen de (latere) Romeinse traditie was dit een heel normaal gebruik. Het nemen van rust stond voor grote rijkdom.

Onderzoek naar geluk wijst uit: men verlangt naar meer rust

De Universiteit van Londen deed uitgebreid onderzoek naar de huidige menselijke ervaring van ‘rust’. Online bevroegen zij meer dan 18.000 mensen uit 134 landen middels de ‘The Rest Test’. In 30 tot 40 minuten tijd moesten zij een enquête invullen waarin de onderzoekers probeerden erachter te komen hoe zij hun kwaliteit van leven, welzijn, gevoel van drukte en gevoel van rust zelf beoordeelden. Rust werd binnen dit onderzoek breed gedefinieerd. Zowel vormen van fysieke, mentale en spirituele rust kwamen aan bod.

Thirty two per cent of the people who completed the survey think they need more rest than the average person. From The Rest Test it is clear that many of us feel harried: 68 per cent would like more time to rest.

Meer dan 2/3 van de mensen die meededen, gaf dus aan een groot verlangen te voelen naar meer rust. De meest ‘gelukkige’ dan wel tevreden mensen uit het onderzoek waren zich over het algemeen bewust van het belang van rust in hun leven en hadden hier dan ook hun levensstijl op aangepast. Dit terwijl mensen die lager scoorden op het gebied van welzijn, vaak ontevreden waren over de mate van rust die zij in hun leven ervoeren.

Wat is onze definitie van ‘rust’?

Veel mensen in het onderzoek gaven aan dat rust voor hen gelijk staat aan activiteiten die over het algemeen alleen plaatsvinden. Denk aan een boek lezen, middagdutjes doen, douchen, alleen zijn, creatief bezig zijn of bijvoorbeeld individuele sporten beoefenen, zoals hardlopen of fitnessen. Daarnaast stond wandelen hoog op het lijstje.

Verder geeft het onderzoek tot slot een interessante tip: men zou eigenlijk toch wat ‘regelmatiger’ moeten gaan werken. Onregelmatig werken zorgt namelijk voor onrust, doordat je niet goed weet waar je aan toe bent. Moeten we dan weer allemaal op zoek naar een 9 tot 5 baan? Dat nou ook weer niet. Voor sommige is regelmaat belangrijker dan voor anderen. Toch kan je zelfs in chaos structuur creëren, door bijvoorbeeld bepaalde gouden regels te hanteren die zorgen voor rust.

Nieuwsgierig naar wat de wetenschap nog meer zegt over de zoektocht van de mens naar geluk of tevredenheid? Lees ook eens het volgende artikel over dé leefregels die niet alleen voor een langer, maar ook voor een gelukkiger leven zorgen..

‘Blauwe zones’: dit is waarom men hier het gelukkigst en het oudst wordt

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top