OURGROUND
No Comments

Een pleidooi voor duurzaam ouderschap

Duurzaam ouderschapWij lijken allemaal op zoek naar iemand met wie we de rest van ons leven kunnen delen. Een huis, een bengel, the whole shebang. Toch stranden in 2016 39,1 procent van de huwelijken in Nederland. Auch, grote kans dus dat de ware Jacob iets minder lang meeloopt dan gehoopt. Wat we wel zeker weten? Dat we de rest van ons leven aan die vader of moeder van onze bengel vastzitten. Kunnen we in zo’n geval niet beter op zoek gaan naar duurzaam ouderschap in plaats van die ‘ware liefde’? 

Tout le monde sait comment on fait les bébés. Mais personne sait comment on fait des papas. – Stromae

Wat maakt ouders ‘goed’?

Stromae zingt in het liedje Papaoutai de tekst (hier vertaald vanuit het Frans): ‘iedereen weet hoe je baby’s moet maken, maar niemand weet hoe je vaders maakt.’ Hiermee slaat Stromae de spijker op zijn kop. En dit geldt niet alleen voor vaders, maar overigens ook voor moeders. Sommige van ons dromen ervan om ooit een kindje te krijgen. De één met de liefde van zijn of haar leven, de ander zonder direct een ‘standaard’ plaatje in het hoofd te hebben. We zijn er niet voor geschoold, we hebben vaak geen idee waar we aan beginnen, maar voor we het weten hebben we onszelf en onze partner een gigantische verantwoordelijkheid op de hals gehaald. Dit terwijl de kans dat we bij de persoon blijven met wie we deze spruit op de wereld zetten, helemaal niet meer zo groot is.

Scheiden met kinderen

Scheiden kan alleen een mislukking zijn voor wie zijn huwelijk een verbond vindt dat onvermijdelijk ‘tot de dood ons scheidt’ moet zijn. Maar wie kan dit vandaag de dag nog zeggen? – Maaike Goyens, Jos Willems, Brigit Appeldoorn

Als we er even vanuit gaan dat er dus zo’n 2/3 kans bestaat dat we de rest van ons leven met onze huwelijkspartner blijven, terwijl de kans dat we voor altijd aan de vader of moeder van onze kinderen vastzitten zo’n 100% is (de kans dat een ouder overlijdt even niet meegeteld), is het dan niet een goed idee om veel bewuster na te denken over het verbond dat we sluiten en of dit (in ieder geval in theorie) niet op een duurzame manier kan? Met kinderen is er immers geen mogelijkheid om de deur voorgoed achter ons dicht te trekken. Hoeveel pijn diegene ons ook gedaan heeft, hoe erg zijn of haar karakter ons ook de neus uitkomt, we moeten in zo’n geval samen verder vanwege de kinderen. En dan kunnen we dit maar beter goed doen.

Kindertrauma

Een scheiding heeft namelijk veel impact op kinderen. De mate waarin verschilt, maar vrijwel ieder kind neemt deze gebeurtenis mee in zijn of haar ontwikkeling:

Scheiden is voor kinderen niet zomaar een pijnlijke gebeurtenis, maar een langdurig proces waarin de vanzelfsprekende verbondenheid met beide ouders verandert. – A.P. Spruijt

Het is dan ook heel belangrijk dat ouders leren om met elkaar verder te gaan, ook al is dat dan in een andere hoedanigheid. Kinderen hebben structuur, stabiliteit en veiligheid nodig en ruziënde ouders bieden dit natuurlijk absoluut niet.

Duurzaam ouderschap: hoe doen we dat?

Een van de belangrijkste beginselen van duurzaam ouderschap is de realisatie dat wanneer we kinderen op de wereld zetten, wij zelf niet meer de belangrijkste persoon zijn. Veel ouders voelen dit instinctief, maar toch blijkt dat dit tijdens zwaar weer weleens wordt vergeten, zo stelt A.P. Spruijt. Dit terwijl conflictscheidingen ernstige gevolgen kunnen hebben op de ontwikkeling van het kind. Scheidingen waarbij er weinig tot geen sprake is van ‘onveiligheid’, hebben nauwelijks negatieve effecten op het kind. Kortom, een goede reden om iemand te vinden met wie er, ongeacht binnen of buiten het huwelijk, goed gecommuniceerd kan worden!

Waarom willen we eigenlijk samen kinderen?

Belangrijke vragen die wij onszelf en onze partner zouden moeten stellen zijn: waarom willen wij eigenlijk samen kinderen? Wat verwachten we van elkaar en wat hebben we van elkaar nodig om dit samen te kunnen doen? Liggen onze ideeën wat betreft opvoeden wel dicht genoeg bij elkaar? Willen we echt samen kinderen of gaat het stiekem om een individuele droom? Delen we dezelfde normen en waarden? Wat zijn onze verwachtingen van een gezin? Het is goed om dit soort dingen open te bespreken, zodat we elkaars verwachtingen leren doorgronden en niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Misschien kunnen we hier in de praktijk geen conclusies uit trekken, maar het zijn dingen waar we het toch op zijn minst tien keer over gehad moeten hebben alvorens we aan kinderen beginnen.

Mijn ervaring als kind van gescheiden ouders

Mijn ouders gingen scheiden toen ik twaalf was. Er werd veel geruzied en zelfs als jong meisje voelde ik dat mijn ouders niet gelukkig waren samen. Ondanks dat heb ik nooit getwijfeld aan hun gezamenlijke liefde voor ons. Zelfs toen mijn moeder een nieuwe relatie kreeg met een goede vriend, zei mijn vader nog ‘als je echt van iemand houdt dan gun je het diegene om gelukkig te zijn. Zelfs als dit niet met jou is.’ Bestaat er een duurzamer uitgangspunt dan dit? Ik denk het niet.

Kortom, misschien is het wanneer we kinderen willen wel helemaal niet zo gek om op zoek te gaan naar een duurzaam verbond, in plaats van de liefde van ons leven!

Eerder al schreef Catherina over het effect van een scheiding op ‘volwassen’ kinderen. Nieuwsgierig? Je leest het hier!

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top