OURGROUND
No Comments

Gescheiden ouders zijn (ook op latere leeftijd) best kut

gescheiden oudersGescheiden ouders hebben is soms behoorlijk onpraktisch. Ook als je eigenlijk al volwassen bent. Drie dingen die ik en meer (volwassen) kinderen best wel kut vinden aan ouders die gescheiden zijn.

Gescheiden ouders

Gescheiden ouders: het is al een poosje niet meer de uitzondering maar (zo lijkt het soms) eerder de regel. 39,1 procent van de huwelijken eindigen in 2016 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een scheiding. Dit waren in Nederland alleen al 33.414 ‘mislukte’ huwelijken. Bij ongeveer de helft van de scheidingen zijn daarnaast – gemiddeld twee – minderjarige kinderen betrokken (Spruijt, 2005). De gevolgen voor het kind verschillen, maar zijn er zeker zo stelt menig onderzoek waaronder dat van Spruijt. In mijn geval zou ik toch willen stellen dat de scheiding van mijn ouders allemaal wel meeviel. Eerlijk gezegd was ik als kind al blij dat de kogel eindelijk door de kerk was. Dat geruzie en die onrust, ik werd er knettergek van. Nu wist ik tenminste waar ik aan toe was. Veel erger vond ik echter het feit dat al mijn stabiliteit wegviel. Geen vaste plek meer, een nieuw (veel kleiner) huis in een nieuwe (veel minder leuke) buurt en tot slot een (gedwongen) intensivering van mijn relatie met mijn vader die ik voor die tijd eigenlijk vooral zag op de enige dag waarop hij niet werkte: de zondag. Uiteindelijk is dit laatste punt een godsgeschenk gebleken want och wat ben ik nu dankbaar voor deze tijd nu hij er niet meer is, maar op het moment zelf miste ik in de ‘papa’-weekenden voornamelijk mijn moeder en mijn eigen bed.

Volwassen kinderen met gescheiden ouders

Waar we het eigenlijk nooit over hebben, is hoe het is voor volwassen kinderen om gescheiden ouders te hebben. Kijk, ik ben dan nu misschien zesentwintig en volwassen en zelfvoorzienend, toch blijven mijn moeder en vader mijn ouders en ik dus voor altijd hun kind. Hoewel mijn vader niet meer leeft, en ik ergens dankbaar ben voor het feit dat mijn ouders toen papa stierf al gescheiden waren, waardoor mama al een nieuwe liefde had die haar door het verdriet en haar burn-out kon slepen, ben ik mij wel meer gaan verdiepen in het fenomeen ‘volwassen kinderen met gescheiden ouders’ en de ongemakken die daarbij komen kijken. Ik vroeg tien volwassen kinderen naar hun grootste ergernissen omtrent het gescheiden ouders fenomeen:

  1. Feestdagen zijn een race tegen de klok en een voorboden voor gezeik

    Één van de dingen die het eerste genoemd werd was kerst met gescheiden ouders. Bij bijna iedereen heeft dit (minstens één keer) voor gezeik gezorgd: ouders die het niet eens konden worden over welke dag ze kregen om met alle kinderen kerst te vieren, files die onvermijdelijk waren omdat de één in Groningen woont en de ander in Maastricht. Het gevoel dat je een van je ouders te kort doet aangezien je – omdat dit net zo uitkwam – langer bleef hangen bij de een dan bij de ander. Een vriendin met twee kindjes en een vriend met tevens gescheiden ouders noemde de maand januari zelfs haar horrormaand: ‘het geeft stress, gezeik en bovendien zit ik bij de helft van de diners met een vreemde eend aan tafel die mijn kinderen verplicht ‘opa’ of ‘oma’ moeten noemen.

  2. De boze stiefmoeder of stiefvader

    Dit is een (menselijke) bijkomstigheid waar je eigenlijk niks over mag zeggen, maar wat verdomde vermoeiend kan zijn. Je moeder of vader is (eindelijk) weer gelukkig maar het blijkt wel met een afschuwelijke draak te zijn. En je bent te oud geworden om te gaan stampen en schreeuwen dat je geen zin hebt om met die stomme meneer of mevrouw op vakantie te gaan. Mijn oude baas van vijfenveertig hoorde ik laatst tieren tegen haar vriend dat ze ‘dat mens toch zeker niet ging uitnodigen op haar verjaardag!’ Okay, ik vind het vrij heftig maar wie ben ik om te oordelen: er is een heel scala aan mensen waar ik ook voor geen goud mee taart wil eten. Waarom zou dit ineens wel leuk moeten zijn als het de nieuwe liefde van je mams of paps is..

  3. Je ouderlijk huis bestaat vaak niet meer

    Waar ik altijd jaloers op ben geweest sinds mijn ouders gescheiden zijn is het fenomeen ‘het ouderlijk huis.’ Dit hoeft helemaal niet het huis te zijn waar je geboren bent, maar gewoon de plek waar iedereen het altijd over heeft als ze er even tussenuit gaan. Lekker onderduiken bij mams en paps waar ze vaak heel gewenst zijn. Hoewel mijn moeder een ongelofelijk leuke nieuwe man heeft, voel ik me toch vaak niet geroepen om een weekend in hun liefdesnest te komen kamperen. Liever spreek ik (en mijn moeder ook trouwens) af op wat neutraler terrein. Dit doet niets af aan hoeveel mijn moeder van mij houdt en ik van haar, maar wat lijkt het me heerlijk om nog terug te kunnen komen naar het ouderlijk nest waar je weer even als gezin met elkaar bent.

Hoewel er nog meer ergernissen uit mijn kleinschalige onderzoek kwamen, houd ik het voor nu hierbij. Mede omdat er toch ook een boel voordelen lijken te zijn. Ouders die vaak toch (naar verloop van tijd) gelukkiger zijn, nieuwe samengestelde gezinnen die zich op een hele bijzondere en mooie manier vormen en tevens een stukje vrijheid om ook zelf te onderzoeken of het fenomeen trouwen bij je past. Mijn ervaring is in ieder geval dat ik vrij nuchter naar het ‘voor altijd’ fenomeen kijk. Ik zou mijn hand er in ieder geval niet voor in het vuur steken.

Meer lezen over het ‘voor altijd bij elkaar’ fenomeen? Lees ook eens Catherina’s blog over de valkuilen van de (nieuwe) romantische liefde

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top