OURGROUND
No Comments

Is ‘de ware’ een eigentijdse illusie?

'de ware' een eigentijdse illusie Wie is hier niet op zoek naar ‘de ware’? vraagt psycholoog en filosoof Gijs Deckers tijdens een masterclass aan een overvolle zaal vrouwen en één man. Het antwoord komt in de vorm van een unaniem stilzwijgen. Toch stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat gemiddeld 39,1 procent van de huwelijken in Nederland strandt. Is ‘de ware’ een eigentijdse illusie?

‘Misschien’, antwoordt Deckers bedenkelijk wanneer hem deze vraag wordt gesteld. Deckers legt uit dat hoewel wij als mens nu veel meer vrijheid hebben om de persoon te kiezen met wie wij ons leven willen delen, er uit onderzoek is gebleken dat wij niet overwegend gelukkiger zijn dan vroeger, toen de keuzevrijheid veel beperkter was. Deckers: ‘dat suggereert wel degelijk dat wij misschien een verkeerd idee hebben van wat “de ware” precies inhoudt.’

Weg van de Liefde over ‘de ware’ 

De masterclass ‘hoe vind je de ware’ is onderdeel van het programma van The School of Life, opgericht door de Britse filosoof en schrijver Alain de Botton. Botton schreef het boek Weg van de Liefde. Deze roman gaat over een liefdespaar en terwijl Botton je als lezer meeneemt door hun leven, geeft hij tussen de regels door zijn visie ten opzichte van het huwelijk en de romantische liefde, waar wij volgens hem onterecht naar op zoek zijn.

Zo legt hij in een interview met de Volkskrant uit: ‘in onze moderne wereld denken we dat er één speciaal persoon is die álles voor je moet zijn. Dat is een onmogelijke opgave.’ Hij wijst er daarnaast op dat juist dit uitgangspunt maakt dat wij vaak ongelukkig worden naarmate het huwelijk vordert. Het gaat volgens hem om een onmogelijk verwachtingspatroon dat we hebben over die ene persoon waarmee wij trouwen.

Statistieken lijken geen bewijs voor ‘de ware’ 

Het eerder genoemde onderzoek van het CBS uit 2016 bevestigt deze uitspraak. In dit onderzoek werd de welzijnsbeleving van Nederlanders onder de loep genomen, waarbij pasgetrouwde gelukkiger en tevredener blijken dan personen van wie de burgerlijke staat niet is veranderd. Personen die recent een partner hebben verloren of pas zijn gescheiden, zijn minder gelukkig en minder tevreden. Naarmate de tijd vordert, blijkt echter dat de welzijnsbeleving van gehuwden minder positief wordt en die van verweduwde en gescheiden personen juist positiever.

Daarnaast strandt volgens het CBS 39,1 procent van de huwelijken in 2016, ten opzichte van 24 procent in 1980. Deckers verklaart dit aan de hand van het feit dat wij tegenwoordig vaak met andere motieven trouwen. Deckers: ‘Vroeger trouwde je vaak om willen van je ouders, familie, status of geld. Nu lijkt je enige sociaal geaccepteerde motief “liefde” te zijn.’ Als psycholoog ziet Deckers hierin een boosdoener bij de enorme keuzevrijheid die wij tegenwoordig hebben. Deckers: ‘We vragen ons constant af: is er meer? Soms lijkt het makkelijker voor de mens als er een keuze voor hen gemaakt wordt.’

Terug naar het gearrangeerde huwelijk

Moeten we terug naar het gearrangeerde huwelijk? De vraag wordt met veel gelach van het publiek ontvangen. ‘Dat hoor je mij niet zeggen’, zegt ook Deckers lachend. Toch wijst hij erop dat wie op zoek is naar een houdbaar huwelijk, open moet staan voor andere vormen dan alleen de romantische liefde. Deckers: ‘Ik kan geen handboek geven waarmee je “de ware” vindt. Ik kan wel een tip geven. Het begin van een zoektocht naar de (echte) ware, begint bij genoeg zelfkennis over wat dit begrip voor jou betekent.’

Meer lezen over de liefde? Lees Catherina’s blog De valkuilen van de (nieuwe) romantische liefde

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top