OURGROUND
No Comments

Liefdesverdriet: hoe deal je met deze verschrikking?

LiefdesverdrietLiefdesverdriet: hoogstwaarschijnlijk voor niemand helemaal onbekend. Één keer in mijn leven had ik het zo goed te pakken, dat ik tot de conclusie kwam dat het net zo KUT is als rouwverdriet. Alleen is dit verdriet godzijdank wat minder permanent. Toch had ik liever gezien dat de knagende onzekerheid, de hoop en de tranen wat eerder plaats hadden gemaakt voor een gevoel van acceptatie. Daarom hier vier tips van experts, voor wie wat ondersteuning kan gebruiken. 

Even in het kort: wat is liefdesverdriet?

Verliefdheid is een emotie die veel met ons doet: zowel met ons brein, als met ons lichaam. Liefde (verliefdheid) gaat gepaard met verscheidene psychologische, fysiologische en gedragsveranderingen. Zo ga jij je als mens meer focussen op een bepaald persoon, bind jij je emotioneel waardoor er een afhankelijkheidsrelatie kan ontstaan en ontstaan er bepaalde vormen van obsessief denken/gedrag.

Niet zo gek dat wanneer een relatie verbroken wordt, deze veranderingen niet zo gemakkelijk terug te draaien zijn. Het verbreken van een relatie wordt door wetenschappelijk onderzoek vaak omschreven als een traumatische gebeurtenis. Hoezeer je het ook hebt zien aankomen (dus ook als je zelf de keus hebt gemaakt), het voelt voor velen toch als een onverwacht verlies. Dit omdat je simpelweg pas weet wat er verandert en wat je mist, als het ook daadwerkelijk voorbij is. De schok en de impact zijn vaak groot en het liefdesverdriet leidt vaak tot verschijnselen van posttraumatische stress. Denk hierbij aan herbelevingen van situaties, het snel schrikken, slecht slapen en het ervaren van een hoge mate aan stress. Liefdesverdriet kan er zelfs voor zorgen dat gevoelens als jaloezie en obsessie ziekelijke proporties aannemen. Toch zijn de meest voorkomende verschijnselen voornamelijk verslagenheid, boosheid, intens verdriet, neerslachtigheid, maar ook lichamelijke klachten zoals slapeloosheid, nachtmerries, pijn op de borst, buikpijn en hoofdpijn.

Klinkt allemaal niet fijn, en het is ook helemaal niet fijn. Hoe zorgen we er dan voor dat we hier zo snel mogelijk doorheen komen?

Cold Turkey

Dit is een (hele) lastige. Zelf is dit mij pas na een halfjaar gelukt, toen mijn hart wederom werd gebroken. Ik kon de Insta stalks, de Facebook inbraakpogingen en de ‘toevallige’ uitstapjes rondom zijn favoriete restaurant pas de rug toe keren, toen ik letterlijk aan de andere kant van Europa ging wonen. Onderzoek stelt dat dit het proces juist vertraagt en dat jij en ik onszelf hiermee alleen maar meer pijn doen. Dus vermijd herinneringen en gun je brein de rust die het verdient. Geen telefoontjes als je lam bent, geen stalkpogingen, geen onverwachte bezoekjes en al helemaal geen idiote aandachtspogingen, zoals het overmaken van geld dat hij ooit nog van je kreeg, om maar in het ‘betalingskenmerk’ te kunnen zetten dat je diegene mist (yup, nieuw dieptepunt. Dit heb ik serieus gedaan).

Wees lief voor jezelf

Het is niet gek dat jij je na een breuk ongelofelijk kut voelt. Wees daarom ook mild voor jezelf. Gun jezelf een goede nacht slaap, een dagje vrij om lekker te gaan wandelen met vriendinnen (heel goed voor je psyche!), of doe jezelf een paar nieuwe renschoenen cadeau. Een duursport is namelijk een goed middel tegen neerslachtigheid en negatieve gevoelens. Dit doordat je endorfine aanmaakt (en soort natuurlijke feel good drug). Heb je het idee dat een doos zoetigheid jou gelukkiger maakt? Helemaal niet zo’n gek idee. Koolhydraatrijk voedsel bevat namelijk vaak de neurotransmitter serotonine. Deze stof is een natuurlijk hulpmiddel om je beter, meer ontspannen en zelfverzekerder te voelen. Wil je liever wat op de gezonde tour, zodat jij jouw ex straks niet tegenkomt terwijl je ietwat getransformeerd bent dankzij de bonbonbloc? Kies dan voor voedsel met tryptofaan zoals kwark, nootjes en bananen. Hiermee bereik je hetzelfde effect.

Tijd heelt (bijna) alle wonden

Het klinkt altijd heel sympathiek, deze opmerking, maar het zorgt er bij mij altijd voor dat ik iemand een dreun wil verkopen. Want wat heb ik aan dit soort info als ik er nog middenin zit? Met name toen mijn vader stierf kon ik mensen die mij deze info (zonder eigen ervaring) meegaven, vaak niet uitstaan. Toch ben ik er wel achter dat het in het geval van liefdesverdriet echt waar is. Hoewel het bij mij in totaal toch zeker anderhalf jaar heeft geduurd voordat ik niet meer moest huilen als ik hoorde dat hij met iemand anders had gezoend, kan ik nu (2,5 jaar later) toch echt zeggen dat ik eroverheen ben. Het doet me niks (slechts) meer als ik hem zie en gun hem de wereld. Amerikaans onderzoek bevestigt de ‘tijd heelt alle wonden’ tip: de meerderheid van de onderzoeksgroep verklaarde zich na drie maanden alweer een stuk beter te voelen. Daarnaast geeft het onderzoek aan dat het heel helend kan werken om over het verdriet, maar vooral over de positieve bijkomstigheden te schrijven. Probeer bijvoorbeeld eens dagelijks een lijstje te maken van de dingen die je niet mist/de voordelen van het single zijn etcetera.

Droom over jouw nieuwe toekomst

Tot slot schrijven hypnotherapeut Paul McKenna en psychotherapeut Hugh Willbourn in het boek Hoe lijm ik mijn gebroken hart? hoe je aan de hand van een stappenplan over je liefdesverdriet heen komt. Één van de tips die ze geven is dat je iedere avond probeert te fantaseren over een gelukkig leven (zonder jouw toenmalige vriend of vriendin). Volgens hen blijkt namelijk uit wetenschappelijk onderzoek dat alleen al dit soort fantasieën voor de activatie van gelukshormonen zorgt.

Meer lezen? Misschien zijn deze artikelen iets voor jou!

Hoe je omgaat met verlies (en hoe niet)

Wandeltherapie: hoe ik mijzelf geregeld uit een dip wandel

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top