OURGROUND
No Comments

Modern Family: een ode aan het diverse gezin

Modern family: ode aan het diverse gezinMijn modern family is mijn grote trots. Gescheiden ouders, zes broertjes en zusjes waarvan drie stief en drie ‘echt’, een broertje die op mannen valt, een zusje (zijn tweelingzus) met een vriendin, een hetero labrador als broer en sinds kort een geweldige stiefschoondochter dankzij mijn stiefzusje. En ik? Mama zegt dat ik het grootste figuur van allemaal ben. Wat ik van mijn gezin leer: hoe ‘moderner’, hoe beter. Doe mij maar een modern family

Vroegah

Vier kindjes, een hondje, papa werkte, mama was thuis. We hadden een groot huis, twee auto’s en mijn moeder droeg kakkerkleding. Het ‘traditionele gezin’ bij uitstek, zou je denken. Niets bleek minder waar. Een paar jaar nadat deze foto werd gemaakt waren mijn ouders gescheiden en woonde wij de helft van de tijd op een (sprookjesachtige) zolder in Amersfoort en de andere helft in een zoals mijn broertje dat noemde ‘toilethok’ in een nieuwbouwflat. Papa stopte grotendeels met werken, mama ging fulltime aan de bak. En wij? Wij waren er niet minder gelukkig om en ontwikkelden ons tot een divers, knus en vooral hecht gezin.

Modern family

Hoe ik bij de term modern family kom? Ik gok dat de gelijknamige serie modern family je niet helemaal onbekend voorkomt. Voor de mensen die iets heel leuks hebben gemist, deze serie gaat over de familie Pritchett die in al haar verscheidenheid aan ons voorbijkomt. Gay, hetero, Spaans, Amerikaans, extravert, introvert, slim, ietsje minder slim en ga zo maar door. Het leuke aan de serie is dat er zich allerlei situaties voordoen die heel herkenbaar zijn. Daarnaast plaste ik geregeld in mijn broek tijdens het kijken, iets wat ook niet vaak meer voorkomt sinds ik zindelijk ben.

What comes to mind when you think of the “traditional family”? For older people in much of the world, that means a husband who financially supports the family, a stay-at-home mom, and their children. In the US, that configuration accounted for 60 percent of households in 1972. And today? It’s down to just 4 percent. – uit een rapport van Havas Worldwide

Havas Worldwide onderzocht het ‘moderne gezin’ en kwam tot de conclusie dat deze wereldwijd terrein wint. Steeds minder mensen kiezen voor het hierboven genoemde traditionele plaatje (of überhaupt voor een gezin). Twee moeders, twee vaders, eenoudergezinnen, drie-oudergezinnen, trouwen, niet trouwen, het kan allemaal.

Het paradox van het moderne gezin

Hoewel het moderne gezin eerder de standaard lijkt te zijn dan de uitzondering, toont Havas Worldwide daarentegen ook aan dat het acceptatieniveau van het moderne gezin relatief laag ligt:

a majority of the sample (51 percent) agreed that children who are raised by their biological mother and father have an advantage over children who are not, while just 21 percent disagreed (the remainder were neutral).

Daarnaast toont het onderzoek aan dat een overgroot gedeelte van de mensen die meededen, er een positievere attitude op nahielden tegenover het traditionele gezin dan tegenover het het moderne gezin. Vreemd, want hoe kunnen we nou wel grootschalig modernere keuzes maken, maar ze vervolgens bij anderen wel afkeuren?

Omgevingsgeluiden

Ook in mijn omgeving merk ik (met name bij mensen die mijn gezin niet kennen of zelf uit een traditioneel gezin komen) een soort verwondering of zelfs ongeloof. Alsof de samenstelling van mijn gezin iets ongewoons is. Terwijl ik steeds meer doorkrijg dat ook de ‘traditionele gezinnen’ hun minder traditionele bijzonderheden kennen.

Misschien is het wel een beetje hetzelfde als toen mijn broertje uit de kast kwam. Hij vertelde dat de reactie die hem het meest (positief) verrast had was: ‘okay’. Ik zie je denken, ‘okay’? Ja, niet de ‘okay’ met een moeilijk hoofd en een vreemde blik, maar de ‘okay’ van het maakt mij helemaal niet uit op wie jij valt, want het is net zo prima om op mannen te vallen als op vrouwen. Een reactie zonder oordeel, omdat er eigenlijk geen verschil is tussen heteroseksualiteit en homoseksualiteit. We zijn in beide gevallen op zoek naar liefde.

Waar ik persoonlijk zelf extreem allergisch voor ben, zijn de mensen die het bij anderen ‘geen enkel probleem vinden’, zolang het hun eigen kinderen maar niet zijn. ‘Omdat het leven moeilijker is voor homoseksuelen’, hoor ik dan vaak ter verdediging. Met zo’n denkwijze wel ja.

Ode aan het moderne gezin

Diversiteit is een verademing. Wat of wie we ook zijn, we lopen allemaal tegen dingen aan en we zijn allemaal op zoek naar mensen die ons met hun liefde veiligheid kunnen bieden. Een gezin is bij uitstek een plek waar wij zouden moeten kunnen zijn, wie we willen zijn. Om diversiteit te kunnen vieren, moeten we echter wel binnen onze samenstelling een andere bril opzetten. Eentje waarbij we iedereen zien (en willen zien) zoals die is. Een maatschappij die ruimte biedt voor elke liefdevolle gezinsvorm. Nu is onze maatschappij nog veel te veel ingericht op het traditionele gezin. Maar daar later meer over.

Conclusie? Een modern family is naar mijn idee een gezin waar acceptatie, liefde en veiligheid de boventoon voeren. De hoedanigheid waarin deze familie zich presenteert, maakt mij verder geen bal uit. Dus ook als je moesje bewust niet werkt, je allemaal zo hetero bent als het maar zijn kan of je vader elke dag een rode broek draagt (papa verruilde hem voor bergschoenen en een versleten spijkerbroek, maar hij zou hem nog steeds niet hebben misstaan), dan kun je nog hartstikke modern zijn. Zolang er geen vooroordelen aan ten grondslag liggen ten minste.<3

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top