OURGROUND
No Comments

Seks(loosheid) in de relatie: 5 tips om je bij allebei de scenario’s goed te voelen

tips voor seksloze relaties

Seks(loosheid) in de relatie: je hebt weleens zo’n periode dat je even geen zin hebt. Als je relatie al wat langer voortduurt, dan kan deze periode zo af en toe wat langer zijn. Kennen we allemaal! Toch maken veel mensen, inclusief ikzelf, zich geregeld zorgen over de vraag ‘of ze het nog wel vaak genoeg doen’.

Ik ging in het artikel Liever even geen seks vanavond dank u vriendelijkal eerder in op de volkomen normale situatie waarin er gewoon even niet gesekst wordt. In dit artikel ga ik graag in op eventuele tips, waarmee je hopelijk een beetje meer rust voelt bij een ‘slaperige’ periode. Misschien leert het je zelfs wel iets waardevols, waar jij en je lover allebei baat bij hebben!

Tip 1: luister naar je eigen gevoel 

Seks(loosheid) in je relatie is niet de maatstaf van hoe goed het gaat. De maatstaf van hoe goed het gaat ben jijzelf. Ja, het klinkt kort door de bocht, maar soms kennen de lastigste kwesties de meest simpele antwoorden. Het gaat er om dat je bereid bent deze simpelheid serieus te nemen.

Ik sprak iemand die al dertig jaar getrouwd is en bijna nooit meer seks heeft. Is ze daar ongelukkig mee? Helemaal niet. Is ze gelukkig in haar huwelijk? Jazeker. Het geluk was hem door de jaren heen in andere dingen gaan zitten. De reden waarom dit hun relatie geenszins geschaad heeft, is dat ze er veel en uitvoerig over gepraat hebben. Zonder verwijten en met de intentie elkaar niet pijn te doen maar wél eerlijk te zijn. Iedereen is het aan elkaar verplicht om binnen de relatie samen de regels te bepalen. Tevredenheid van beiden is het hoogste doel.

Tip 2: kies voor kwaliteit en niet voor kwantiteit 

Kwaliteit is beter dan kwantiteit. Soms tel je trots zes vrijpartijen in de week, om je vervolgens te realiseren dat het eigenlijk niet meer te noemen is dan een potje individueel klaarkomen. Soms doe je het maar één keer in de week en lig je daarna spinnend en hijgend in zijn armen met een gevoel van liefde waar je u tegen zegt. Neem de liefde serieus en laat haar niet op de laatste plaats komen. Werk kost gemiddeld vijf dagen per week, hoeveel tijd kost je relatie? Gaan jullie met één avond per week probleemloos vooruit of hebben jullie meer tijd voor elkaar nodig? Bespreek dit en plan deze tijd in. Er moet altijd gegeten worden, zegt mijn moeder altijd. Zo is het maar net.

Tip 3: als de relatie even seksloos is, knuffelen ook heel goed zijn! 

Fijne seks laat zich niet afdwingen. Maak dan ook tijd voor elkaar zonder de gedwongen intentie op elkaar te klimmen. Mocht dit namelijk niet gebeuren, is knuffelen en aandacht voor elkaar ook al een verdieping van je relatie. Of alleen al het feit dat je het probeert. Je maakt namelijk oxytocine (hier nog even de link naar het nieuwe artikel wat nu nog op concept staat) aan, wanneer je intiem met elkaar bent. Dat is niet alleen goed voor jullie band, maar ook een goede remedie tegen stress en spanning! 

Wat de boel wel kan bespoedigen: ga een avond in de week om tien uur naar bed. Meerdere ervaringsdeskundige prijzen deze oplossing. Het neemt de stress van tijd weg. Niet elke seconde is direct een prijs die je de volgende dag betaalt. Telefoon weg, televisie uit. Lees elkaar voor, vertel elkaar over werk als dat ontlaadt, zoen met elkaar. Kortom, geef elkaar de ruimte om elkaar figuurlijk aan te kijken. Letterlijk mag ook natuurlijk.

Tip 4: Spill the beans. Sekspraat is niks om je voor te schamen 

Praat er juist wel over met je vriendinnen of vrienden. Dit hele seksloze gebeuren is een taboe die doorbroken moet worden. Geen zin hebben, zin maken, overhalen en teleurgesteld zijn, seksloosheid, het zijn allemaal dingen waar we weleens mee te maken krijgen. Hoe fijn als je er in een gesprek achter kunt komen waar je nou eigenlijk behoefte aan hebt? Misschien realiseer jij je wel dat het niet de seks is die je mist, maar de aandacht die daar vaak mee gepaard gaat. Of misschien mis je eigenlijk wel helemaal niks en moet je schijt hebben aan wat zogenaamd goed of normaal zou zijn. Goede vrienden luisteren naar alle scenario’s. 

Tip 5: Onderzoek waarom je geen zin hebt

Geen seks is vaak de vertaalslag van iets groters. Ofwel van persoonlijke dingen, ofwel van dingen binnen de relatie. Ga op onderzoek uit! Dat de frequentie tot een nulpunt komt kan. Dit hoeft helemaal niet te zeggen dat het tijd is om de stekker eruit te trekken. Maar communicatie binnen relatie is volgens wetenschappers essentieel. Uit onderzoek blijkt namelijk (het onderzoek gaat over een kwaliteitsbepaling van iedere relatie, niet alleen specifiek de liefdesrelatie) dat de waardering van een relatie voor beide partijen stijgt, wanneer er veel en open gecommuniceerd wordt. Kortom: zelfs als het niet hebben van seks geen probleem lijkt, is het toch goed en waardevol om erover te praten! 


Heb jij tips of ervaringen die je graag wil delen? Daar zijn wij helemaal voor! Het kan natuurlijk ook gewoon anoniem. Stuur ons een berichtje via pareltje@ourground.nl en wie weet maak jij iemand wel heel gelukkig met jouw gouden tip.

About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top