OURGROUND
No Comments

‘Blauwe zones’: dit is waarom men hier het gelukkigst en het oudst wordt

Blauwe zonesDe ‘blauwe zones’ staan voor plekken op de wereld waar men ouder wordt en gelukkiger is. Gek genoeg lijken ze hier weinig bijzonders voor te doen en juist dat is nou zo ontzettend bijzonder. 

Geluk vinden betekent geluk zoeken

Hoe worden we gelukkig? Aan deze vraag gaat een leven lang zoeken vooraf. Betekent dat geluk pas voor ons weggelegd is wanneer we oud en grijs zijn? Nee, we zijn als mensen gelukkig instaat om dagelijks porties geluk te ervaren. Maar duurzaam geluk dat is iets waarvoor we moeten werken, zelfs als het recept voor geluk eigenlijk heel ‘simpel’ is.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meest simpele manier van leven ons vaak het gelukkigst maakt.

De ‘blauwe zones’

Zo las ik laatst in het boek Thrive: Finding happiness the blue zones way van Dan Buettner dat er dus gebieden bestaan die men de ‘blauwe zones’ noemt, en waar mensen leven die gemiddeld een stuk ouder en een stuk gelukkiger zijn. Mensen die hun hele leven in één van deze gebieden wonen worden gemiddeld 90 tot zelfs 100 jaar. En dit in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit.

Wat maakt deze ‘blauwe zones’ zo bijzonder?

Wat deze blauwe zones zo bijzonder maakt, heeft grappig genoeg dus weinig met de plek zelf te maken. Het gaat voornamelijk om de eenvoudige manier waarop deze mensen leven. Hoewel dit wat mysterieus lijkt, is de uitkomst van Buettner eigenlijk heel simpel. Men leeft stressloos, deelt het geluk met familie en zorgt hiervoor voor een stabiel vangnet, is zich bewust van een doel in het leven en staat open voor een gezonde dosis aan spiritualiteit. Concreet worden de volgende dingen verder nog genoemd:

 • Men staat op wanneer het licht wordt
 • Men beweegt op een ontspannen maar dagelijkse basis
 • Werk bestaat uit bezigheden die de moeite waard zijn
 • Een dutje is een dagelijks ritueel
 • Familie en vrienden zijn van groot belang
 • Men trekt eropuit
 • Er wordt een glaasje wijn gedronken terwijl men de dag op een kalme manier afsluit
 • Men slaapt voldoende

Geluk = een stapje terug nemen

We hoeven volgens Buettner dus niet te verhuizen, maar moeten ons leefpatroon veranderen. Een rustiger, regelmatiger en bewuster leven zijn de sleutels tot een gelukkig en lang leven. Natuurlijk is dat een stuk makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als we op een plek wonen (zoals Amsterdam) waar de rust vaak ver te zoeken is. In die zin heeft de geografische locatie er dus toch vaak wel iets mee te maken. De ‘blauwe zones’ liggen immers vaak in natuurrijke en weinig dichtbevolkte gebieden:

 • Het Italiaanse eiland Sardinië
 • Okinawa (Japan)
 • Loma Linda (Californië)
 • Nicoya (Costa Rica Peninsula)
 • Ikaria (Grieks eiland)

Meer lezen over geluk? Probeer de volgende twee artikelen!

Millennial expert Jasper Scholten over geluk: zoek naar voldoening

Geluk volgens Dan Gilbert: hoe een gelukkige toekomst niet één recept kent

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top