OURGROUND
No Comments

Gruwelijke docu vertelt over de leugendetector die lichaamstaal heet

Een leugentje om bestwil: het zal niemand helemaal onbekend zijn. Maar écht liegen over essentiële zaken, dat gaat veel mensen te ver. In deze documentaire stellen specialisten dat je leugenaars onder andere kunt ontmaskeren door naar hun lichaamstaal te kijken. Werkt je lichaamstaal echt als leugendetector? Verdachte Russel Williams lijkt in deze documentaire ieder geval door de mand te vallen…

The Confession

De documentaire The Confession (2010) laat op een gruwelijk spannende manier zien hoe een specialist erachter probeert te komen of de verdachte, Russel Williams, liegt. Door naar zijn lichaamstaal te kijken en daarnaast bekende overtuigingsstrategieën toe te passen, drijft hij de verdachte in het nauw. Denk jij aan Russel’s lichaamshouding te zien dat hij liegt als hij zegt dat hij niks met de moord in kwestie te maken heeft? De detectives denken in ieder geval van wel.

Uit de documentaire komt naar voren dat de verdachte, hoewel hij misschien beter zijn mond kan houden, erg veel moeite heeft de waarheid te verbergen. Het ontmaskeren van Russel komt dus niet alleen voort uit goed politiewerk maar ook uit de behoefte van de leugenaar om zijn leugens kenbaar te maken. Want als hij eenmaal op gang is, komt er nog veel meer afschuwelijks naar boven…

Kortom, de volgende keer dat je een leugentje wilt vertellen, misschien toch maar voor de makkelijke waarheid gaan voordat je lichaamstaal je verraadt?

De leugendetector die je brein heet

Vaak liegen mensen om persoonlijke doelen te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan zinnen als ‘ik kom toch niet, ik voel me niet zo lekker’ of ‘oh shit, ik ben dat helemaal vergeten te doen. Sorry!’. Geen breaking news als blijkt dat je gewoon al lekker in je pyjama zat of gewoon geen zin had om de vaatwasser nog even aan te zetten, maar wel kleine alledaagse leugentjes. Liegen lijkt in dat geval dus makkelijker dan de waarheid vertellen, al is het maar omdat het je in eerste instantie misschien minder scheve gezichten oplevert. Grappig genoeg blijkt echter dat ons brein daar anders over denkt. Onderzoek wijst namelijk uit dat liegen vaak meer concentratie vergt dan het vertellen van de waarheid. Dit verhoogde concentratievermogen is niet alleen zichtbaar aan de hersenactiviteit maar ook aan iemands lichaamstaal. Doordat er sprake is van een verhoogde activiteit in de verschillende functies in ons brein, ontstaan er bijvoorbeeld langere pauzes tijdens praten, knipperen we minder vaak met de ogen en denken we vaak intensiever na over wat we willen zeggen en wat voor een antwoord we geven als iemand ons iets vraagt.

Don’t judge a book by its cover

Toch blijkt ook uit dit onderzoek dat wat betreft lichaamstaal, we vaak geen duidelijke conclusies kunnen trekken over of iemand wel of niet liegt. Hiervoor zijn de signalen helaas vaak te dubbelzinnig. Dit weerhoudt de experts uit deze docu echter niet om een conclusie over zijn schuldigheid te trekken. In dit geval kunnen de experts uit de docu dit natuurlijk makkelijker verkopen aangezien de verdachte uiteindelijk een bekentenis aflegt, maar normaliter zou een conclusie over of iemand liegt aan de hand van iemands lichaamstaal dus niet heel plausibel zijn.

Leugenaars willen eigenlijk niet liegen

Je zou daarnaast denken dat wanneer je (structureel) liegt, je kosten wat het kost wil voorkomen dat iemand achter jouw leugen komt. Waarom bekend Russel dan in godsnaam zijn schuld? Uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam blijkt dat mensen die liegen juist vaak als het er op aan komt toegeven dat ze gelogen hebben. Binnen dit onderzoek lieten de onderzoekers studenten een test uitvoeren waarbij een leugen geld zou opleveren en de waarheid niets. Vervolgens werd hen gevraagd aan te geven of ze gelogen hadden. Als ze hier eerlijk antwoord op zouden geven, zouden ze ongeacht de uitkomst een geldbedrag krijgen. Om vervolgens te verifiëren of ze wel ècht de waarheid spraken, werd er daarnaast nog een gedragstest uitgevoerd. Vrijwel altijd bleek uit het gedrag van de kandidaat inderdaad dat die persoon gelogen had, wanneer die persoon dit zelf ook al aangaf. Hieruit lijkt dus naar voren te komen dat we met ons gedrag ook direct iets van de waarheid weggeven.

Kortom, don’t judge a book by it’s cover! Maar dat is soms best lastig, want geef toe.. Russel ziet er best een beetje schuldig (en creepy) uit toch?

Geen tijd om de documentaire te kijken (hij duurt een uur…)? Dan is het misschien tijd voor een staycation! Lees hier waarom een thuisblijfvakantie zo heerlijk is.

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top