OURGROUND
No Comments

Deze droom werkt volgens de wetenschap als remedie tegen de nachtmerrie

De droom die de nachtmerrie verslaatDromen terwijl je weet dat je droomt, dat is een ervaring die waarschijnlijk bijna iedereen weleens heeft meegemaakt. In deze (bewuste) droomstaat, is het vaak mogelijk om de droom ietwat te sturen. Wat blijkt? Deze bijzondere vorm van dromen kan als oplossing dienen om van terugkerende nachtmerries af te komen!

Wat een nachtmerrie

Nachtmerries zijn niet alleen gedurende de nacht zelf kut (dûh), maar ze werken vaak ook nog (negatief) door tijdens de opvolgende dag. Stress, moeheid, moeite met concentreren, het zijn allemaal dingen die kunnen ontstaan dankzij een nacht onrustig slapen. Wetenschappers vonden een manier om van deze vervelende nachtmerries af te komen en wel met de lucide droom.

Lucide dromen

Een lucide droom is een droom waarin jij je bewust bent van het feit dat je droomt. De (moeilijke) term ‘lucide’, werd in 1913 bedacht door de Nederlandse psychiater Frederik van Eeden. Hij bedacht deze term naar aanleiding van zijn eigen dromen waarin hij een bepaalde vorm van bewustzijn ervoer. Het bijzondere aan een lucide droom is dat je vaak zelf de leiding kunt nemen.

De wetenschap over lucide dromen

Medisch onderzoek richt zich al jaren op het onderzoeken van manieren waarmee mensen met terugkerende nachtmerries behandeld kunnen worden. Een van deze onderzoeken richt zich in het bijzonder op de lucide droom, als remedie tegen de terugkerende nachtmerrie.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van case studies (patiënten met terugkerende nachtmerries), waarbij twee testgroepen onder andere omstandigheden onderzocht werden. In de ene groep werd spierontspanning gecombineerd met geleide beeldmeditatie en lucide droominducties. In de andere testgroep werden enkel lucide droominstructies gegeven. De duur van de nachtmerries varieerde van eens in de paar dagen tot eens in de paar maanden. Wat bleek? De toegepaste behandelingen bleken effectief bij alle patiënten. Tijdens een follow-up na 1 jaar, bleek dat 80% van de patiënten geen nachtmerries meer had en dat het andere percentage een afname in de intensiteit en frequentie van de nachtmerries ervoer.

De lucide methode tegen nachtmerries in normale mensentaal

Wat er eigenlijk gebeurt tijdens deze behandelingen, is dat de onderzoekers proberen de patiënt weer de controle terug te geven. Tijdens de lucide droom kan je namelijk zelf de keuze maken om uit de droom te stappen. Door het gevoel van controle te ervaren, neemt de kracht van de nachtmerrie af.

Heb jij veel last van nachtmerries en wil je hier iets aan doen? Raadpleeg dan altijd je huisarts! Wie weet kan die je doorverwijzen naar een slaapcentrum zoals het Amsterdam Slaap Centrum van MC Slotervaart.

Stress, wat is dat eigenlijk?

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top