Een lesje in het ‘nu’ leven voor de architect van de onbestaande dag
Mijn grote idool Eckhart Tolle zegt: leef in het nu. Na het lezen van zijn boek ben ik overtuigd van de kracht van zijn gedachtegoed. Maar in het nú leven is zo makkelijk nog niet…
Het begin van vrijheid is het besef dat je niet ‘de denker’ bent. Op het moment dat je de denker gaat waarnemen, wordt er een hoger bewustzijnsniveau actief. Je begint je dan te beseffen dat zich boven het denken een geweldig gebied van intelligentie uitstrekt en dat het denken niet meer is dan een nietig onderdeel van die intelligentie. – Eckhart Tolle
De kracht van het nu
Wij zijn niet onze gedachten en daarom hoeven wij ons niet door deze gedachten te laten definiëren. Dit is één van de belangrijkste beginselen van Eckhart Tolle’s filosofie. Door ons niet meer te identificeren met onze analytische geest, en de daardoor gecreëerde (onechte) zelf, leren wij angsten, onzekerheden en andere negatieve gevoelens los te laten. Eckhart Tolle stelt dat wij onszelf kunnen bevrijden van psychische pijn wanneer wij ons overgeven aan het nu.
Oefening om je gedachten en je zijn los van elkaar te kunnen zien
‘Maar hoe doen we dit?’
Stel, je zit achter je bureau op werk. Een collega zei een uur geleden iets waar je nu door van slag bent. Je voelt een rommelend onzeker (en misschien zelfs verdrietig) gevoel in je onderbuik, je kunt je niet meer concentreren en je blijft je afvragen: waarom zei pietje puk dat toch? Langzaam wordt die ene zin een verhaal, en als je uiteindelijk met je ogen knippert en naar de klok kijkt, kom je erachter dat er zo een uur voorbij is waarin je hele (onprettige) scenario’s hebt uitgedacht.
Eckhart Tolle geeft als advies: probeer eens naar die stem in je hoofd te luisteren die je een verhaal over de desbetreffende situatie vertelt zonder te oordelen. Probeer vervolgens te bedenken of die stem je bekend voorkomt. Herken je bepaalde gedachtepatronen? Als je zo een poosje naar jezelf luistert, dan kom je erachter dat die stem eigenlijk los staat van wie jij bent. Jij luistert er immers naar zonder te oordelen. Dit is een hele nieuwe dementie van denken, die je de ruimte geeft om ervoor te kiezen de stem niet te serieus te nemen.
Het heerlijke fantaseren
I am an architect, of days that haven’t happened yet – John Mayer
Eckhart Tolle legt uit dat hoe meer wij ons realiseren dat er eigenlijk niets meer bestaat dan dit moment, hoe meer we zorgeloos kunnen bestaan. Neem bijvoorbeeld het verleden en het heden: eigenlijk bestaan beide niet. We kunnen niet terug naar gisteren of vooruit naar morgen want we zijn simpelweg altijd in het nu. Als wij ons constant bezighouden met fantasieën, fijne herinneringen of bijvoorbeeld ‘wat als’ gedachten, dan vergeten we waar het echt om draait: namelijk alles wat er hier om ons heen gebeurt!
Zo logisch als dit lijkt, zo lastig is het om hiernaar te leven. Vooral voor iemand (zoals ik) die niks heerlijker vindt dan te fantaseren over de toekomst. Of bijvoorbeeld in het verleden blijft hangen vanwege iemands afwezigheid (mijn lieve, overleden papa) en hierdoor moet putten uit herinneringen. Soms kan ik uren wegzakken in het verleden, wandelend en kletsend met mijn vader, om met grote schrik weer terug te belanden in het nu en mij te realiseren dat er zo een paar uur voorbij zijn gevlogen. Of ik betrap mijzelf erop dat ik al een halve middag voor mij uit zit te staren, terwijl ik fantaseer over mijn toekomstige leven. Goed of niet, het kan juist zo heerlijk zijn om te ontsnappen aan de realiteit en weg te zinken in ‘wat is geweest’ of ‘wat zou kunnen zijn’.
Probeer het op ‘normale’ en ‘vervelende’ momenten
Mogen wij dus niet meer fantaseren over vroeger of over onze toekomst? Jawel, natuurlijk mag dat. Wat Tolle eigenlijk zegt in zijn boeken (als ik hem goed heb begrepen) is dat het vooral belangrijk is om het ‘in het nu leven’ te oefenen, zodat wij los kunnen komen van de negatieve loopholes wanneer deze ons belemmeren. Daarnaast is het ook goed als wij ons bewust zijn van het nu, omdat dit uiteindelijk de realiteit is en geluk in het nu duurzamer geluk is dan geluk uit het heden of verleden.
Meer lezen over grote (filosofische en psychologische) denkers van deze tijd? Sue Johnson vertelt waarom het belangrijk is de behoefte aan een emotionele (liefdes)connectie serieus te nemen.
LEAVE YOUR COMMENT