OURGROUND
No Comments

Een hond houdt gezond!

hondHonden: you either love them or you hate them. Toen ik nog met twaalf meisjes in een studentenhuis woonde, waren er altijd discussies over de oppashond van de buren. Sommigen vonden het vermoeiend, smerig en onhandig, anderen kon je niet blijer maken dan met deze logé. Of je er nou op zit te wachten of niet, uit veel onderzoek blijkt dat het aanschaffen van een hond helemaal zo gek nog niet is voor de menselijke psyche. 

‘Hondje’ van Simon Carmiggelt

Toen ik voor het eerst deze voorgelezen column van Simon Carmiggelt hoorde, moest ik huilen. Niet per se omdat het verhaal zelf mij verdrietig maakte, maar omdat ik mij heel goed kon inbeelden hoe je op een doodnormale ochtend wakker wordt in een wereld waarvan je vroeger nooit had gedacht dat het jouw wereld zou zijn. Een leven waarin je weinig mensen om je heen hebt, misschien door ziekte of door andere omstandigheden. Een leven waarin je alleen nog maar opstaat voor jezelf. Hoe roerend beschrijft Carmiggelt dat hij samen met een vreemdeling op een bankje zit in het park, terwijl zij beiden naar de hond iets verderop kijken. ‘De mensen zeggen, die oude man heeft een hondje. Maar dat is helemaal niet waar. Dat hondje heeft een oude man! Dat hondje laat die oude man elke dag uit. En als dat hondje er niet was..’

Een hond tegen eenzaamheid

Onderzoek (The Effects of Animal-Assisted Therapy on Loneliness in an Elderly Population in Long-Term Care Facilities) wijst uit dat ouderen die een bepaalde periode voor een huisdier moesten zorgen, zich aanzienlijk minder eenzaam voelden dan de ouderen die dit niet deden. Het verhaal van Carmiggelt, waarin eenzaamheid een belangrijk onderwerp is, lijkt dit onderzoek anekdotisch te bevestigen. En zo ken ik zelf ook meerdere anekdotische voorbeelden die dit onderzoek onderstrepen. Zo kan mijn oma nog steeds huilen om onze oude hond, die inmiddels al vijfentwintig jaar in de hondenhemel is. Maar ook jongere mensen gedijen bij een hondenvriend. Zo voelt een goede vriendin, die haar hele leven met periodes erg somber is geweest, zich ‘als herboren’ sinds ze Flip heeft. Haar ‘vuilnisbakkie’ (zo noemt ze hem, aangezien zijn ras onbekend is) zorgt ervoor dat ze zich minder eenzaam voelt, dat ze veel naar buiten gaat, verplicht elke dag wandelt en bovendien dat ze elke dag haar bed uit moet.

Een hond voor een langer leven

Uit een ander wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de onderzoeksgroep met senioren met een hond minder hart- en vaataandoeningen hebben dan de groep zonder hond. Daarnaast blijkt ook dat deze senioren met hond langer leven. De onderzoekers combineerden meerdere Zweedse databases om tot deze conclusie te komen.

De redenen zijn misschien ietwat voor de hand liggend: met hond kom je meer buiten en beweeg je over het algemeen meer. Toch wordt langzaam duidelijk dat er ook andere voordelen zijn, zoals een verlaagde mate van stress, het opdoen van nieuwe sociale contacten en het fysiek contact kunnen maken met het dier door te spelen en te knuffelen.

Kortom, tijd voor een hond?

Toch is het belangrijk niet zomaar aan een hond te beginnen. Het beestje is duur, vergt tijd en aandacht en is een commitment voor een langere tijd. Weet je zeker dat je dit allemaal aankunt? Dan is het helemaal nog niet zo’n gek idee om een trouwe viervoeter in je leven toe te laten! Misschien kun je zelfs wel een pluisje uit het asiel een nieuw thuis geven<3. Dubbel mooi.

Niet zo dol op honden maar wel benieuwd waarom wandelen zo gezond is? We schreven al eerder over de positieve effecten van een dagelijkse wandeling in de blog Wandeltherapie: hoe ik mijzelf geregeld uit een dip wandel.

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top