OURGROUND
No Comments

Hoe je succesvol wordt? Zoek een mentor

Succesvol door een mentorEen succesformule voor het leven: zijn we daar niet allemaal een beetje naar op zoek? Misschien hunker je naar succes in de liefde, misschien wil je juist succesvol alleen zijn, maar veel mensen – vandaar de miljoenen zelfhulpboeken met in de titel het woord ‘succes’ – zoeken toch in een bepaalde mate naar succes in hun werk. Wat is de succesformule voor succes? Ik ben eruit: ga op zoek naar een mentor.

Falen is leerzamer dan succesvol zijn

Hoe wij als mens of entiteit (bijvoorbeeld een bedrijf) succesvol kunnen worden, daar is al menig onderzoek naar gedaan. Een van de belangrijkste uitkomsten is dat niet succes, maar falen een essentiële pijler is om uiteindelijk te kunnen groeien. Zo bleek uit een grootschalig wetenschappelijk onderzoek in 2010 dat een bedrijf de grootste groeicurve doormaakt na een tegenslag (of vorm van falen), in plaats van na een succesmoment. Leren is immers de belangrijkste voorwaarde voor groei.

Succesvol falen kan door positieve incentive

Toch kan falen er juist ook voor zorgen dat je dichtklapt of vastloopt. Het CBS onderzocht bijvoorbeeld dat leerlingen die een positieve leerervaring ondervinden opBron: CBS - Slim op school, succesvol op de arbeidsmarkt - school, grotere kans maken om snel een baan te vinden wanneer zij deze school verlaten, dan leerlingen die een negatieve leerervaring opdoen op school. Uit eigen ervaring kan ik dit principe ook bevestigen. Falen werkt voor mij alleen positief – in die zin dat ik getriggerd word om de situatie aan te grijpen door mezelf opnieuw te willen bewijzen en hierom nog harder te werken – als dit binnen een positieve omgeving is. Wanneer ik het (voor mijn gevoel) eigenlijk toch alleen maar fout kan doen, ben ik ook weinig gemotiveerd om nog harder te werken.

Een voorbeeld is een oude werksituatie: mijn baas was nogal licht ontvlambaar en dit resulteerde in het feit dat ik het vaak om – voor mij – onduidelijke redenen fout kon doen. Zijn wispelturigheid maakte dat ik weinig incentive voelde om na het ‘falen’ op zoek te gaan naar de les die ik hieruit kon trekken. Behalve dan dat de les voor mij meestal was dat ik mijn baan moest opzeggen.

Succesformule: positiviteit, een stijle leercurve en een snufje adoratie

De ingrediënten voor succes zijn dus volgens onderzoek positiviteit, een stijle leercurve en een goede dosis falen. Maar ik ben van mening dat er nog een belangrijke factor ontbreekt!

Zoals sommigen van jullie misschien weten, heb ik geschiedenis gestudeerd. Hoewel ik er niet aan zou moeten denken om les te geven aan pubers over deprimerende zwarte bladzijdes uit de menselijke geschiedenis, vind ik het wel heel interessant om van de mensen te leren die ons in de geschiedenis zijn voorgegaan. Onze filosofische geschiedenis, de grootheden, de sociale verbanden en de oplossingen die wij als mensen aandroegen in het verleden om bijvoorbeeld om te gaan met vraagstukken als succes. Wat mij op is gevallen, is dat bijna elke (succesvolle) grootheid, een leermeester heeft gehad. Aristoteles was de leerling van Plato, Karl Marx raakte zeer sterk onder invloed van filosoof Georg Hegel en zonder het gedachtegoed van Walter Sisulu is het de vraag of Nelson Mandela zich had ontwikkeld tot wie hij nu is.

Vind jouw leermeester(s)!

Sinds dit kwartje is gevallen ben ik, binnen verschillende gebieden, op zoek gegaan naar mijn eigen leermeesters. En ik kan maar een ding zeggen: het werkt! Wanneer ik iemand in zekere mate adoreer, ben ik bereid om veel harder te werken en beter te luisteren naar wat diegene heeft te vertellen. Het leren wordt opeens iets leuks in plaats van iets verplichts. Bovendien kan een ander je een heel goed beeld geven van hoe jouw idee van succes er precies uit ziet.

Mijn mentoren

Carrière technisch is mijn mentor en leermeester bijvoorbeeld Milou Turpijn (mama van OURGROUND en hoofdredactrice van Women’s Health, voor wie dat nog niet wist). Dankzij haar kennis, expertise en levenservaring kan ik veel meer uit mijzelf halen, dan ik zonder haar zou kunnen. In de liefde is mijn leermeester mijn moeder. Haar wijsheden omtrent de liefde inspireren mij en helpen mij bovendien om regelmatig op zoek te gaan naar manieren waarop ik mijn visie omtrent liefde kan verruimen. Mijn mentor op het gebied van rouw is mijn rouwspecialist Johanneke de Vries. Met haar magische kracht leert zij mij hoe ik verder kan leven zonder mijn vader en hoe ik hier bovendien nog sterker uit kom. Tot slot mijn filosofische mentor Philip, die geboren is als Boeda. Hoe oneerlijk dat soms ook is.

Leermeesters op de boekenplank

Verder vind ik nog tal van leermeesters op mijn boekenplank. Denk aan Sue Johnson, Erich Fromm, Sogyal Rinpoche en Eckhart Tolle. Hier later meer over, want voor nu wil ik je graag aanmoedigen om een leermeester te vinden die je, wanneer jij dat nodig acht, kunt opbellen voor advies. Iemand die je stimuleert om het beste uit jezelf te halen en jouw leercurve nog een paar graadjes steiler maakt! Succes en onthoud: succesvol word je nooit in je eentje 🙂

Catherina schreef al eerder over het belang van falen in de Hoe falen het einde lijkt, maar juist het begin van succes is.

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top