OURGROUND
No Comments

Luister je cortisolwaarde naar beneden: waarom muziek helpt bij stress

muziek helpt tegen stressAls ik mij gestresst voel, draai ik muziek. Van die heerlijke melancholische deuntjes. En wat blijkt? Dat is ook nog eens (wetenschappelijk bewezen) goed voor je! Muziek helpt bij stress. Een goede reden om mijn 5 favoriete artiesten met je te delen en je alles te vertellen over dit leuke nieuws. 

Muziek effect op de menselijke emotie  

Dat muziek effect heeft op de menselijke emotie, dat hoef ik je niet uit te leggen. Iedereen heeft weleens bij een concert, festival of schoolvoorstelling gestaan en een geëmotioneerde toeschouwer een traantje zien wegpinken. Hoewel sommige wetenschappers twijfelen of we wel echt kunnen stellen dat dit soort reacties door muziek worden veroorzaakt en niet door andere omstandigheden, lijkt er toch echt bewijs gevonden te zijn. Zo schrijven Adrian North en David Hargreaves in het boek The Social and Applied Psychology of Music over hoe muziek effect heeft op het menselijke brein. Uit onderzoek blijkt dat muziek allerlei verschillende emoties kan oproepen zoals blijdschap, tevredenheid, verdriet, verlangen, dankbaarheid. Muziek met een bepaald ritme, kan bijvoorbeeld zelfs jouw motivatie beïnvloeden tijdens het sporten.

Muziek helpt bij stress doordat het je cortisolwaarde helpt normaliseren

Ik hoor je denken: ‘leuk allemaal, maar dat wist ik natuurlijk al’. Begrijpelijk, voor de meeste muziekliefhebbers is dit niets nieuws onder de zon. Muziek raakt, emotioneert en sleept ook mij geregeld door een klote periode. Maar wist je ook dat er wetenschappelijk bewijs is dat rustige muziek er daadwerkelijk voor zorgt dat je cortisolwaarde naar beneden gaat? En daar worden we al helemaal blij van.

The data show that in the presence of music, the salivary cortisol level ceased to increase after the stressor, whereas in silence it continued to increase for 30 minutes. – Stéphanie Khalfa

Cortisol is een steroïde en is normaal helemaal niet slecht. Het is een lichaamseigen hormoon, en wordt net als adrenaline, in de bijnier aangemaakt. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Surprise: dat komt omdat het hormoon vrijkomt bij stress. Je hebt (voor een kort tijdsbestek) baat bij cortisol omdat het ervoor zorgt dat je  extra alert en scherp bent. Wanneer je cortisolwaarde te lang hoog blijft, is het echter (behoorlijk) slecht voor je lichaam. Cortisol heeft namelijk invloed op je immuunsysteem, je slaap en je verteerproces. Cortisol verhoogt, bijvoorbeeld om langdurige inspanningen mogelijk te maken, je bloedsuikerspiegel. Hierdoor komt er glucose vrij. Deze glucose komt vervolgens in je bloed, waardoor je spieren in staat zijn om een mate van fysieke inspanning te leveren. Glucose staat voor energie en wanneer je deze energie dus (eigenlijk) niet nodig hebt, ontstaat er een disbalans waardoor je bijvoorbeeld dikker kunt worden. Ook onderdrukt te veel cortisol je immuunsysteem waardoor je kwetsbaarder bent en bijvoorbeeld sneller ziek wordt en helpt het je hartslag omhoog, waardoor jij je zweterig en opgejaagd kunt voelen. Herkenbaar? Dacht ik al. Nou je weet wat je te doen staat, zet muziek op! 

Muziektips

Kortom, het is dus helemaal niet zo gek om, wanneer je bijvoorbeeld gestresst in je bed ligt, een muziekje op te zetten. Misschien dat het je niet direct in slaap doet vallen, maar het helpt je in ieder geval om te ontspannen. Mijn favoriete artiesten bij stress zijn:

  1. Rhye: als je hier niet rustig van wordt, dan weet ik het ook niet meer. Wist je dat Rhye een man is? Mijn vriend dacht tot de dag van zijn concert dat hij naar een prachtige blondine uit Zweden luisterde.. Ook heerlijk om te kijken: zijn clips.
  2. Antony and the Johnsons: mijn all time favorite. Zijn muziek is over het algemeen ietwat melancholisch maar och zo mooi. Alleen al die stem die door merg en been gaat. Okay ik geef toe: misschien zit je na zijn nummer you are my sister wel een potje te janken, maar dat ontlaadt ook!
  3. Shallou: ook heerlijk. Beetje van die space muziek af en toe maar dan wel met heerlijke vocals.
  4. SHELLS: deze is misschien wat zoet, maar daar hou ik wel van. Vooral lekker als jij je naast stress ook verdrietig voelt, aangezien SHELLS wel lekker vrolijke muziek maakt.
  5. Acda en de Munniklast but not least zou ik willen zeggen. Een old time favorite en bovendien zijn de liedjes van Acda en de Munnik naar mijn mening een poëtische snoepwinkel waar je ook zo af en toe nog een wijze les uit kunt halen.

Nieuwsgierig naar meer stressverlagende tips? Lees ook de artikelen ‘Wandeltherapie: hoe ik mijzelf geregeld uit een dip wandel‘ of ‘De wonderen van de ‘knuffeldrug’ oxytocine‘.

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top