OURGROUND
No Comments

Opgeven: waarom dit net zo bewonderenswaardig kan zijn als doorgaan

OpgevenBinnen onze maatschappij worden doorzettingsvermogen en optimisme als bewonderenswaardige eigenschappen gezien. Toch pleiten Peg Streep en Alan Bernstein in hun (wetenschappelijke) boek Weten wanneer je moet stoppen voor het belang van het vermogen om op te geven. Want pas wanneer je opgeeft, is er ruimte voor een bevredigender doel. 

Opgeven: hoe mijn vermogen om op te geven als wispelturigheid afgedaan wordt

Je zou mij een opgever bij uitstek kunnen noemen. Als ik het gevoel heb dat ik niet op de juiste weg zit, ben ik niet bang om te stoppen. Een studie die niet bij mij paste, een baan waar ik niet gelukkig van werd, het opgeven van een ogenschijnlijk goede relatie; het zijn dingen die zijn voorgekomen en voornamelijk gebaseerd waren op wekenlang piekeren, huilen en twijfelen. Het zijn geen makkelijke keuzes geweest, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Ik neem mijn twijfel altijd serieus en luister hiermee naar mijn gevoel. Toch weet ik dat mijn omgeving mij vaak wat impulsief vindt. De andere kant van dit ‘vermogen tot opgeven’ is namelijk dat ik ook niet bang ben om geregeld nieuwe dingen uit te proberen.

De angst om op te geven

Wat ik in mijn omgeving veel zie, is dat mensen opgeven als iets extreem negatiefs zien en doorzetten als iets bewonderenswaardig. Uiteraard ben ik het ermee eens dat je soms moet doorzetten. Dingen (en vooral werk) zijn vaak niet zomaar leuk, je moet ervoor knokken. Maar als ik mijn lieve vriendin doodongelukkig zichzelf iedere dag naar haar werk zie slepen dan vraag ik me af: is het in zo’n geval niet veel bewonderenswaardiger om te weten wanneer je moet stoppen?

‘Opgeven is geen doel op zich, en ook geen eindstation’

Streep & Bernstein schrijven over hoe het vermogen om op te geven, in Amerika een compleet ondergeschoven kindje is. Daar leert men al van kinds af aan dat er geen plaats is voor opgeven, wanneer je succesvol wilt worden. Ze stellen dat hoewel mensen geprogrammeerd zijn om te volharden, zelfs wanneer het doel onmogelijk lijkt.

Leren opgeven vormt een belangrijk en weloverwogen tegenwicht tegen de ingebouwde gewoonten van de geest. We zijn ons er meestal niet van bewust, maar die gewoonten houden ons op een pad dat we eigenlijk zouden moeten verlaten.

Toch is opgeven niet iets wat je na moet streven, maar eerder een eerste stap die noodzakelijk is wanneer je vastloopt in je huidige situatie. Door de boel te resetten en opnieuw doelen te definiëren, kun je verwachtingen scheppen die wel haalbaar zijn. Haalbare doelen leiden tot meer voldoening en voldoening leidt uiteindelijk tot meer geluk.

Opgeven is een vaardigheid

Streep & Bernstein stellen vervolgens dat opgeven een vaardigheid is, die je kunt trainen. Echter, zal deze vaardigheid alleen in je voordeel werken, als hij in balans is met de vaardigheid om te volharden. Als je deze balans vindt, ben je een (grote) stap dichterbij een gelukkig leven, zo stelt menig wetenschappelijk onderzoek. Opgeven is niet een roep als ‘ik kap ermee’ of ‘zoek het uit’, maar een bewuste keuze (en vermogen) om los te laten. Om dit te leren is het belangrijk je eigen patronen te doorbreken, je gedachten en gevoelens serieus te nemen en bovendien hulp te zoeken wanneer je er zelf niet uitkomt of niet weet of het tijd is om los te laten of door te zetten.

Ik geef het niet op

Het boek van Streep & Bernstein is een aanrader voor mensen die moeilijk opgeven, of juist misschien te snel het bijltje erbij neerleggen. In mijn geval voelde ik na het lezen van dit boek veel rust omtrent mijn eigen ‘opgeefgedrag’. Vaak voelde ik mij namelijk toch een beetje een ‘faler’ wanneer ik besloot dat ik niet op het juiste pad zat. Dit terwijl ik tot in mijn tenen kon voelen dat stoppen voor mijzelf op dat moment de enige (juiste) optie was. Streep & Bernstein laten zien waarom opgeven tot veel moois kan leiden en hoe je erachter komt of het voor jou ook tijd is om een nieuw pad te kiezen.

Lees ook het artikel van Lianne over waarom jobhoppen helemaal niet negatief hoeft te zijn, maar juist een verrijking!

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top