OURGROUND
No Comments

Suikerverslaving: slecht voor je lichaam (dûh) maar ook slecht voor je geest

Suikerverslaving verhoogt kans op depressieEen suikerverslaving is funest voor zowel je lichaam als je geest. Zo is de inname van zoetigheid in verschillende populaties in verband gebracht met depressieve symptomen. Stoppen met suiker eten is alleen zo makkelijk nog niet. Zeker niet als je zo verslaafd bent als ik. 

Een suikerverslaving herken je zo

Ik ontbijt regelmatig met koekjes of restjes chocolade. Ik word chagrijnig als ik te lang niks lekkers heb gegeten en ik bewaar altijd een ‘voor de zekerheid’ rolletje drop in mijn tas. ‘Suikerpieken’ zijn mij onbekend, want als je zoveel zoet eet als ik, is je lichaam wel zo’n beetje gewend aan de ‘schrikbarende’ hoeveelheden. Ik kwijl bij een donut en droom over Ben&Jerry’s. Daarnaast is het feit dat ik even (okay sorry heel lang) moet nadenken over de vraag wat ik zou kiezen, seks of zoet, misschien wel het meest disturbing van allemaal. Ik kan niet anders dan toegeven: ik heb een suikerverslaving.

Toch ben ik niet de enige: Nederlanders zijn eigenlijk bijna allemaal suikerverslaafd. Dit komt doordat wij veel te veel suiker binnen krijgen dankzij onze dagelijkse producten. Aan bijna alles wat je in de supermarkt kunt krijgen, is wel iets van suiker toegevoegd.

Nederland is onbewust verslaafd aan suiker: 80% van de Nederlanders krijgt teveel suiker binnen, ruim 1,5 tot 2 keer teveel. Het zit in zoveel producten verstopt en we worden bovendien continu verleid tot ongezonde keuzes. – Hanneke Dessing (directeur van het Diabetes Fonds)

Mijn suikerverslaving

Een suikerverslaving hebben is best kut. Ik kan het dus uit eigen ervaring zeggen, want ik ben hartstikke verslaafd. Ik heb al heel vaak geprobeerd af te kicken door bijvoorbeeld niet meer te snoepen. Resultaat? Ik at alleen nog maar (heel veel) fruit, appelstroop en andere ‘natuurlijk’ zoete dingen. Hoewel deze natuurlijke suikers minder slecht zijn dan de geraffineerde en ongeraffineerde suikers, aangezien zij nog veel toegevoegde voedingswaardes bevatten, zijn en blijven het suikers.

Afijn, van de suikerverslaving afkomen is tot nu toe dus weinig succesvol. Meestal ben ik bij een zoveelste poging net een rookverslaafde die de tien sigaretten op een dag omruilt voor honderdduizend hijsen van haar E-sigaret. Better? I think not. Kortom, wie opent de eerste afkickkliniek voor suikerverslaafden? Of bestaat zoiets al? Want ja, ik ben ook regelmatig somber. Laat dat nou wetenschappelijk bewezen een veelvoorkomend symptoom zijn van de suikerverslaving.

De wetenschap over de suikerverslaving

Mensen die van (veel) snoepen houden, zijn vaker depressief dan mensen die zonder moeite de zoete troep laten staan. Dit is wat meerdere onderzoeken de afgelopen jaren hebben geconcludeerd. Dit zegt echter nog weinig over de oorzaak en het gevolg: zijn snoepkonten juist verslaafd doordat zij die somberheid al in zich hebben? Of is die somberheid een gevolg van al dat snoepen?

Gezondheidswetenschappers denken het antwoord te weten. Zij onderzochten als sinds de jaren tachtig meer dan tienduizend Britse ambtenaren op basis van hun ‘snoepgedrag’ en kwamen tot de conclusie dat zoetekauwen vaker een depressie of andere psychische problemen ontwikkelen dan gematigde snoepers.

Ons onderzoek bevestigt een nadelig effect van suikerinname door middel van zoet voedsel/drank op een langdurige psychische gezondheid en suggereert dat een lagere inname van suiker kan worden geassocieerd met een betere psychologische gezondheid.

Zelfkastijding

Auch, okay. Het zou dus maar zo kunnen dat ik (en misschien jij ook wel) mijzelf dus regelmatig emotioneel pijnig doordat ik met mijn vingers maar niet uit de snoepla kan blijven. Maar hoe kom ik toch van die verslaving af? Dat ga ik de komende tijd voor je uitzoeken.

Ik stop ermee

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top