OURGROUND
No Comments

Waarom jij jouw mobiele verslaving op een lager pitje wil zetten

Even eerlijk, hoe vaak per dag haal jij je telefoon uit je broekzak? Het Britse internetbedrijf Tecmark stelt dat we gemiddeld 221 keer per dag onze smartphone checken. En dat terwijl er zoveel redenen zijn om het niet te doen..

#1 Naar bed met je telefoon

Het opstaan en naar bed gaan heeft vaak niet alleen de overeenkomst dat we het in onze pyjama doen. Onze telefoon zit vrijwel altijd inbegrepen in dit ritueel. Even de dag beginnen met het nagaan van de gemiste appjes, het nieuws en de belangrijkste Instagram stories, om vervolgens tegen het vallen van de avond de ogen nog even toe te schijnen tijdens een uurtje Facebook plezier. Maar wist je dat het licht van de mobiel het slaapritme verstoort? Meerdere onderzoeken wijzen uit dat licht, en dan met name het licht van je computer, tv of smartphone, het slaperigheidshormoon melatonine remmen, wat de slaapcyclus verstoort. Mocht je dus last hebben van slaapproblemen, kan het een heel goede eerste stap zijn om de telefoon een eindje verderop aan je oplader te leggen voordat je jouw nest in stapt.

#2 Rustmomentje Instagram bestaat niet

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Diego stellen dat wij dagelijks zo’n 100.000 woorden consumeren. Het overgrote gedeelte hiervan pikken wij op via tv, computers en smartphones. Dit terwijl we juist via een dergelijk medium veel minder tijd krijgen om deze woorden te verwerken. Dit leidt tot enorme onrust. Het lezen van een boek daarentegen is een veel langzamere en makkelijkere manier om teksten te verwerken. Ben je daarom op zoek naar een momentje van rust? Laat je telefoon dan even liggen en pak een goed boek uit de kast!

#3 Voel je vriend en niet je beeldscherm 

Onlangs verscheen er een rapport Media: Tijd in Beeld van het Sociaal Cultureel Planbureau, waaruit bleek dat wij gemiddeld 8 uur en 40 minuten per dag aan media besteden. Dit is 4 minuten meer dan we gemiddeld slapen. Okay, eerlijkheidshalve gaat het nu  niet alleen om de telefoon, maar ook om televisie en bijvoorbeeld gamen. Maar toch! Als we van de 24 uur op één dag al 17 uur slapen en aan media besteden, waar blijft dan de tijd voor een potje gezelligheid met je huisgenoot, kat of lover?

#4 Gestoord of overspannen van je tellie, het kan dus echt

Martin Hilbert en collega’s onderzochten in hoeverre de toename van informatie is gestegen gedurende de jaren 1986 tot en met 2007. De uitkomst is best wel een beetje choquerend: maar liefst 114 keer, van 2,6 naar 295 ‘exabytes’ aan informatie (één 1 met 18 nullen). Dit terwijl wij als mens zo’n bak aan informatie helemaal niet tot ons kunnen nemen, zonder er knettergestoord (of overspannen) van te raken. Wanneer we dit wel proberen heeft dit vaak ten gevolge dat we ons gestrest en overprikkeld voelen, terwijl we anderzijds constant op zoek zijn naar een nieuwe ‘hit’ aan informatie. Verslaafd dus…

Er is een ding waar we allemaal meer verslaafd aan zijn dan aan tieten, piemels, kutjes en seks. Het trilt, het is warm en het bevindt zich gemiddeld een uurtje per dag dicht in de buurt van je schaamstreek. Beter nog, je komt gegarandeerd elke dag klaar. ‘Pling’, it’s my smart phone baby. Nieuwsgierig? Druk die telefoonvinger dan gezellig op je beeldscherm! 

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top