OURGROUND
No Comments

Wandeltherapie deel 2: waarom wandelen helpt

wandeltherapie deel 2Wandeltherapie deel 2: Eerder al schreef ik over de kracht van het wandelen. Omdat ik jullie graag aan het wandelen krijg, hier nog een aantal tips die je ‘op weg’ gaan helpen! 

Wandeltherapie deel 1 nog niet gelezen? Hier vind je het artikel, mocht je helemaal up to speed willen zijn! 

Wandelen als therapie 

Wandelen: zoals ik eerder heb uitgelegd, zweer ik erbij. Wetenschappers toonde aan de hand van grootschalig onderzoek (in totaal 2158 patiënten) al eerder aan dat wandelen niet alleen goed is voor de lijn, maar ook wonderen doet voor de geest. Het werkt stressverlagend, rustgevend en geestverruimend. Het zou zelfs helpen bij behandeling en preventie van depressie.

Zo blijkt uit wetenschappelijke literatuur dat succeservaringen op het gebied van dagelijkse beweging tijdens de depressie, voornamelijk opgedaan worden in situaties waarin de persoonlijke inzet een belangrijke rol speelt. Je moet het dus echt zelf ‘willen’. Het meest geschikt zijn sportactiviteiten (dus niet alleen wandelen, maar ook hardlopen, fietsen, zwemmen en fitness), waarbij er een duidelijke samenhang wordt ervaren tussen eigen inspanning en het bereikte resultaat.

Nu zijn deze bevindingen niet alleen nuttig voor mensen met een depressie, maar eigenlijk voor iedereen. Voorkomen is beter dan genezen, zeg ik altijd maar. En ook daarvoor is wandelen een uitstekend recept!

Tips om de wandeltherapie tot een succes te maken

Zoals bij ieder ritme en iedere therapie, werkt het wandelen echter op sommige dagen beter dan andere. Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat ik bijvoorbeeld alsnog mijn balans kwijtraak, ondanks mijn inspanning. Denk aan stress op werk, weinig slaap, ruzie, de liefde, onzekerheid. Om deze reden is het belangrijk de volgende tips naast het wandelritme, ter harte te nemen:

  1. Zorg dat je voldoende slaapt
  2. Ben lief voor jezelf: geef toe aan je behoeftes
  3. Reinheid, rust en regelmaat zijn the key tot succes.
  4. Elke avond de hort op? Onderzoek wijst uit dat het beter is een aantal avonden per week even helemaal niks te doen. Zorg er dan ook voor dat je naast je wandelritme, ook een ritme vindt in je sociale bezigheden. 

Misschien is het omdat ik ouder word, misschien is het omdat ik veel te veel mensen om mij heen thuis zie zitten met ernstige stressgerelateerde klachten: maar ik heb toch zeker de helft van mijn ‘laten we een wijntje doen’ momenten verruild voor wandeldates. Klinkt mega saai, maar het wijntje plakken we er geregeld gewoon achteraan. Zeker als je brein goed is in negatieve loops, kun je zo af en toe beter saai zijn, dan jezelf sociaal overbelasten. Maar dat is mijn bescheiden mening. 

Nog meer redenen waarom wandelen zo geweldig is

Nou, nog een paar kleine side notes die je over de streep moeten trekken: 

  1. Wandelen kost niks, dit terwijl preventief naar de psycholoog gaan, vaak duur is
  2. Het is makkelijk om wandelingen in te bouwen in het dagelijkse ritme (we moeten altijd wel een keer per dag ergens naartoe!)
  3. De wandeltherapie is een laagdrempelige manier om je brein te ontzien
  4. Daarnaast biedt het ruimte voor goede gesprekken. Neem een keer een vriend of vriendin mee op wandeltocht! Gezellig en ook nog eens verdiepend voor de relatie. 

Kortom: verstop je ov, laat je auto wegslepen en wandelen maar! 

Hoe goed en fijn wandelen ook is, het is ook belangrijk om na te gaan waar somberheid, stress en andere klachten vandaan komen. Raadpleeg dan ook altijd een professional als je het gevoel hebt dat je vastloopt! 

 

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top