De wonderen van de ‘knuffeldrug’ oxytocine
Oxytocine: een lichaamseigen drug waar ik eigenlijk maar weinig van weet. Hoe werkt dit knuffelhormoon en kan ik iets doen om er extra van te profiteren?
‘Je moet elke dag tien minuten knuffelen. Dat is gezond, wist je dat?’ Hij kijkt mij grijnzend aan en ik ontwijk nog net zijn dwingende armen, die van plan zijn mij in de houdgreep te nemen. Hoewel ik niet zo van het knuffelen ben, merk ik toch dat de opmerking van mijn collega me bijblijft. Waarom is knuffelen zo gezond? Ik als ijskonijn en knuffelapaat ben toch benieuwd wat ik eigenlijk mis. Tijd voor een onderzoekje.
Knuffelen het topje van de ijsberg
Al snel kom ik erachter dat niet alleen knuffelen gezond is, maar eigenlijk bijna alle vormen van menselijke intimiteit zoals seks, oogcontact, aanraking, aandacht en ga zo maar door. De reden dat deze vormen van menselijk contact gezond zijn, is omdat er een stofje genaamd oxytocine vrijkomt. Waarom is dit stofje dan precies gezond? Wel om de volgende redenen:
- Oxytocine is gezond omdat het een belangrijke natuurlijke manier is om stress tegen te gaan
- We er beter door slapen
- We ons meer verbonden voelen met de mensen om ons heen
- We weerbaarder zijn
- En tot slot omdat een shotje oxytocine een vredig en rustig gevoel kan bewerkstelligen
Het ‘liefdeshormoon’ oxytocine zorgt er verder voor dat we mensen sneller vertrouwen, we ons coöperatiever opstellen, en genereuzer zijn naar anderen. Kortom, het is een belangrijk hormoon wanneer jij en ik een verbinding aangaan. Wetenschappers hebben zelfs aangetoond dat het de belangrijkste chemische stof is die ervoor zorgt dat we een band met onze kinderen opbouwen. Dit geldt overigens niet alleen voor mensen, maar ook voor zoogdieren. Ook bij hen is het hormoon van groot belang.
Hoe oxytocine werkt
Aanraking zorgt ervoor dat er een hormonale reactie opgang komt. Oxytocine, het knuffelhormoon, wordt aangemaakt in de hypothalamus (in de hersenen). Hormonen geven een seintje aan de hypofyse, welke de hormoonhuishouding reguleert. Vervolgens wordt er een sein doorgegeven aan het zenuwsysteem. Een stijging in oxytocine in het lichaam maakt vervolgens dat er allerlei (vaak positieve) processen opgang komen waar niet alleen lichaam en geest baat bij hebben, maar ook je partner of je kinderen, aangezien je een positievere attitude naar hen ontwikkelt.
Ook las ik dat oxytocine niet alleen belangrijk is binnen de liefdesrelatie en de band tussen ouder en kind, maar ook in relatie tot andere omstanders. Helaas zijn wij steeds minder geneigd om lichamelijk contact aan te gaan met onze omgeving, onder andere omdat onze smartphone altijd om aandacht vraagt. We hechten steeds meer belang aan onze persoonlijke ruimte, stelt Kerstin Uvnäs Moberg in haar boek The Oxytocin Factor: Tapping the hormone of calm, love and healing. Dit terwijl juist het contact met mensen om ons heen dus juist zo belangrijk is.
Hondjes als testhuggers
Er zijn al veel onderzoeken gedaan, die het belang van oxytocine onderstrepen. Een van deze (recente) onderzoeken viel mij op. Om duidelijk aan te tonen wat oxytocine doet, werd binnen dit grootschalige onderzoek gekeken naar honden en baasjes, waarbij één groep honden oxytocine kreeg toegediend, en de andere groep honden een zoutoplossing. Wat bleek? De groep hondjes met een shotje oxytocine, waren een stuk doller op hun baas dan de honden met zoutoplossing.
Conclusie? Misschien is het toch goed als ik af en toe eens uit mijn comfortzone stap en een beetje ontdooi. Knuffelen is gezond en eigenlijk ook vaak best wel gezellig. Bovendien, als ik die promotie op werk wil wordt het misschien überhaupt tijd om mijn collega eens gezellig in de houdgreep te nemen.
LEAVE YOUR COMMENT