OURGROUND
No Comments

Stilte in de stad, waar vind je dat?

Amsterdam Rust OURGROUND Facebook checken, Whatsappen. Nog even kijken op NU.nl. Nog mailtjes binnen? Zo, van alles weer op de hoogte. Dan maar weer verder met rennen, agenda volplannen. Fijn, deze week geen avond alleen. Borrel hier, etentje daar. Vergat ik bijna die verjaardag. Je hebt zelfs nog meerdere opties! Bij mooi weer lekker naar buiten. Het terras op. Net als half Amsterdam. Gezellig. ‘De stad leeft’. Altijd veel mensen, drukte, beweging en lawaai om je heen. Heerlijk! Het hele festivalseizoen is alweer vol gepland. Lekker los op een pil en opgaan in de stampende muziek en mensenmassa. Vrijdagavond lekker zuipen, zaterdagmiddag is het even doorzetten maar na twee biertjes ben je er weer helemaal bij. Terug het feestgedruis in. Herstellen doe je maandag wel weer.

Ja, een drukke baan heb je ook. Je bent jong, ambitieus en je wilt wat. Bij voorkeur veel geld verdienen. En jezelf ontwikkelen. Ook daar is de agenda mee vol gepland. Deadlines, je rent van meeting naar meeting, snel broodje achterover drukken, mails beantwoorden, presentatie er doorheen knallen. Als je thuiskomt snel de televisie aan. Fijn om beeld en geluid op de achtergrond te hebben en de drukte van de dag van je af te laten glijden. Je gaat nog even een rondje hardlopen met muziek in je oren, of naar de sportschool waar de muziek hard staat. ’s Avond nog even wat voor werk doen op de laptop, Facebook kijken, whatsappen, tv kijken en dan naar bed.

We zijn heel goed in onszelf bezighouden. En voeden onszelf constant met afleiding. In welke vorm dan ook: beeld, geluid, informatie, sociale contacten, mensen om ons heen, plannen , rennen, vliegen, feestjes. Want stel je voor dat het even stil zou zijn. Er geen afleiding zou zijn. Dan word je geconfronteerd met je onrust. Je ontevredenheid. Misschien wel onzekerheid. Dan word je geconfronteerd met jezelf. En is dat nou juist niet net waar we hard van weg willen lopen?

Lijdt Amsterdam in plaats van aan het FOMO-virus niet massaal aan het FOMY-virus: Fear Of Meeting Yourself?

Tegelijkertijd vragen we ons af waarom we constant aan het piekeren zijn, moeilijk kunnen ontspannen, niet los kunnen laten en tegen dezelfde dingen blijven aanlopen. We ’s avonds moeilijk in slaap komen. We blijven nadenken over dingen die gisteren zijn gebeurd en we ons druk maken over wat je morgen nog allemaal moet doen. Daarnaast zijn steeds meer leeftijdsgenoten op zoek naar antwoorden op levensvragen: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat vind ik echt leuk? Wat is mijn talent? Welke baan past echt bij mij? Waar word ik echt gelukkig van? Hoe vind ik rust?

Antwoorden op deze vragen vind je echter alleen als je stilstaat. Als je stil bent. Want pas als je stilstaat bij wat er op dit moment bij jou leeft en daar volledige aandacht aan geeft kun je gedachten en gevoelens herkennen, benoemen, verwerken, een plekje geven en misschien zelfs loslaten. Je bewust worden van een gedachte of gevoel zorgt namelijk al dat het ‘verwerkingsproces’ in gang is gezet. En in stilte realiseer je je dat je bepaalde gedachten eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Dat lucht op! En brengt jou weer een stukje dichter bij jezelf. Om van daaruit te bedenken wat JIJ wilt, JIJ belangrijk vindt en JOU een fijn gevoel geeft. Maar stilte in de stad, waar vind je dat?

  1. Stadsverlichting in De Nieuwe Yogaschool: ‘Zet in stilte je intentie voor de nieuwe week’. Iedere zondagavond van 20.00 – 21.00.
  2. Diemerpark: het is voor sommigen een eindje weg maar zeker de moeite waard:  lopen over het gras alsof je midden in de natuur bent, geen auto in de buurt, bergje op en bergje af, uitkijken over het water en IJburg, op een paar liggen aan een strandje, de paar voorbijgangers die je tegenkomt zijn vooral baasjes met hun hond
  3. Gewoon thuis: zet de tv eens uit. Leg je mobiel weg. En neem een paar keer in de week tien minuten de tijd om thuis in stilte te mediteren: in de ochtend, als je thuiskomt of voor je naar bed gaat. Het kan in kleermakerszit op de vloer, maar ook zittend in een stoel. Mediteren betekent niet dat je aan niets mag denken, het betekent bewust worden van de gedachten die er in je hoofd spelen.

Onze Moppie, Karin, is naast haar baan als Marketeer vooral bezig met wat ze echt leuk vindt: een grote passie om mensen weer dichter bij zichzelf te brengen. Ze is coach in opleiding en organiseert stiltewandelingen, workshops en yoga & meditatie weekenden voor Young Professionals. Meer weten? Check: facebook.nl/terugnaarjezelf

Wat: stilte in de stad
Waar: op bovenstaande plekken
Waarom: omdat we altijd maar door gaan en constant afleiding zoeken terwijl we in stilte pas antwoorden vinden
Website: facebook.nl/terugnaarjezelf

Tagged with: ,
About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top