OURGROUND
2 Comments

#Metoo-moe

Die zondagochtend was ik in de auto op weg richting het zuiden van het land. Ik probeerde een fatsoenlijke radiozender te vinden, zo eentje waar gewoon nog muziek gedraaid wordt. Ik ben een Spotify-mens, dus de radio heeft de afgelopen jaren nauwelijks mijn aandacht gekregen. Dat de frequenties telkens veranderen wanneer je een provinciegrens overgaat, bevorderde mijn zoektocht niet. Die zondagochtend stopte ik direct onrustig op de knopjes te drukken toen ik jou over #metoo hoorde praten.

Alexander Münninghoff, je schreef een radiocolumn in het kader van #metoo, die je in VPRO-programma OVT hooghartig voordroeg. En sindsdien heeft het me niet meer losgelaten.  Jij vond ‘de kneepjes hier en de aaitjes daar’ met #metoo uit de context gehaald. Vrouwen zoeken volgens jou in een stoffig hoekje van hun herinnering iets dat met een beetje kwade wil als seksueel grensoverschrijdend gedrag kan worden aangemerkt. Vervolgens kunnen ze dat dan als strafbaar feit naar de buitenwereld presenteren. Maar weet je dan niet dat een ongewenst kneepje of aaitje strafbaar ís, ongeacht de context? Je wilde de ernst van seksueel machtsmisbruik niet bagatelliseren zei je, maar deed dat –precies tien seconden later- wel door te zeggen dat het wat jou betreft allemaal doorgeslagen was. Je bleek #metoo-moe te zijn.

Het pijnlijkste aan je relaas was eigenlijk dat Jelle Brandt Corstius erbij was. Hij was aanwezig om over zijn nieuwe serie bij de VPRO te praten, maar was plotseling getuige van jouw empathische gebabbel. Eerder deze week vertelde Brandt Corstius dat hij bij Barend & Van Dorp in zijn jonge jaren gedrogeerd en verkracht werd. Toen je vertelde dát wel ernstig te vinden, bleek dat je vergeten was dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een eufemisme is. De definitie reikt immers tot en met verkrachting, maar ik begrijp best dat dat je in alle ‘overmatige aandacht’ ervoor ontgaan moet zijn.

#Metoo-moe zijn betekent dus niet alleen moe worden van de verhalen over billenknijperij. Het betekent ook moe worden van het donkerste dat anderen ooit overkomen is. En moe worden van hun moed om deze verborgen donkerheden eindelijk onder ogen te komen. Want ook dat is #metoo. Juist door al die dappere verhalen is er op grote schaal eindelijk aandacht voor de onzichtbare littekens van ontelbare mannen en vrouwen. Wie ben jij om daar moe van te worden?

Daarnaast moet je niet vergeten dat #metoo niet alleen gaat over wie het overkomen is, omdat daar de kern van het probleem niet ligt. In Frankrijk wordt massaal de hashtag #balancetonporc gebruikt, wat zoveel betekent als ‘verlink je varken’. Wellicht is die hashtag beter, omdat seksueel misbruik je niet overkomt, maar je wordt aangedaan. #Metoo draait niet alleen om de slachtoffers, maar ook om de mensen die anderen dit onrecht aandoen en om iedereen die de ernst van dit probleem niet inziet. #Metoo heeft laten zien dat nog veel te veel mensen seksueel grensoverschrijdend gedrag bagatelliseren. En misschien lieve Alexander, is het tijd om dáár moe van te worden.

Deze Column is geschreven door Tess van Boerdonk

About the author:
Has 132 Articles

2 COMMENTS
  1. Hans de Wringer

    Dit raakt mij, wat mooi verwoord.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top