OURGROUND
No Comments

Een (Yellow) backie met Matthijs Groos

Iedereen heeft het erover en ik zie het overal in de stad: Yellow Backie. Voor degene die het (en ook de ervaring Mathijs Groosvan Hanneke) gemist hebben; Yellow Backie is een initiatief ‘to spark some love’ tussen toeristen en lokale Amsterdammers door middel van een gele bagagedrager. Op deze manier laat je weten dat je best iemand een ‘achteropje’ wilt geven naar de beste en leukste plekken van Amsterdam. Twee weken na de introductie van dit supergezellige idee ga ik het succes peilen bij de bedenker van dit concept: Matthijs Groos.

Matthijs is zesentwintig lentes jong en heeft een kwajongensuitstraling met zijn blonde lokken en ondeugende glimlach. Opgegroeid in de Jordaan is hij een echte Amsterdammer. Na een aantal jaren actief te zijn geweest in de reclamewereld werkt hij nu met zijn mattie Wilmar Versprille als creatief team voor merken met een maatschappelijk doel of met de coolkids uit de reclamewereld zoals Natwerk.

Vertel, hoe kom je in godsnaam op zo’n leuk idee?
Yellow Backie kan je vergelijken met couchsurfen zonder stinksokken. Je deelt namelijk als local je ervaringen met toeristen. Zelf heb ik ooit een vakantie gehad waarbij we lifters meenamen. Zo kwamen we voortdurend op superleuke onverwachte plekken terecht. Ik merk in Amsterdam dat er teveel ergernis is over de toeristen in het verkeer. Dat is zonde, want we kunnen juist zoveel met ze uitwisselen. Samen met m’n partner zijn we hierover gaan nadenken en zo uitgekomen op Yellow Backie’.

Maar er valt nog veel te leren voor de Amsterdammers, we blijven met zijn allen behoorlijke
horken op de fiets. We hebben altijd haast, zijn altijd aan het bellen, sms’en, schelden en zijn superzuinig met achteropjes. Waarom denk  je dat dit zal  werken?
Klopt! Maar bedenk dat ook veel Amsterdammers ontzettend sociaal zijn en het vast leuk vinden om hieraan mee te werken. We zijn ontzettend nieuwsgierige mensen als het om het buitenland gaat. Dat vind ik ook één van de vette dingen van deze stad; onbegrensd en veel contact met de rest van de wereld. Daarbij kunnen backie drivers ook altijd mensen weigeren. Ik kan me voorstellen dat als je een typische Engelsman in zijn Champions-pak ziet staan met een Amsterdam-muts, je toch liever even door rijdt. Het gaat er echt om dat je mensen ontmoet waar je iets leuks kan aan overhouden. Daarom willen we in een later stadium ook via Facebook mensen vooraf bij elkaar brengen. En nog een legitieme reden: het is natuurlijk de ultieme pick-up voor een leuke chick.

11828543_688517641282528_4855911008416567887_nDat geloven we! Maar als founder van YellowBackie, wat is er met je gebeurd sinds de lancering? Slipjes in je brievenbus? Miljonair?
Nou, ik ben nog net geen miljonair. We krijgen ontzettend veel goede reacties. Maar nog beter: we hebben een discussie teweeg gebracht. Het levert gesprekken tussen mensen op en het zet mensen ook aan het denken over hun eigen rol in dit idee. Dat is toch super mooi?

Hoeveel Backies zijn er inmiddels geplaatst?
We zijn nu twee weken bezig en op het moment rijden er 40 rond, maar elke week worden er nieuwe backies geplaatst. Er zijn in totaal al 150 aanmeldingen. Mensen die er één willen wordt verzocht om een motivatie op YellowBackie.org te geven, waarom hij of zij graag er eentje wil. Dan maken we een keuze wie geschikt is en wie niet. We kijken vooral naar de reden, als men het heeft over “dan lopen die toeristen tenminste niet voor mijn voeten” lijkt het ons niet zo’n gezellige backiedriver. Mensen moeten er echt zin in hebben en ervoor openstaan. Ook moet het gratis blijven, we willen niet dat mensen het voor geld gaan doen. Als de motivatie goed is kan je naar Yellowbike om het splinternieuwe achteropje gratis te laten monteren.

Ben je al bezig met een nieuwe creatieve telg?
Altijd! Maar dat loopt zo erg uiteen, daar zal ik niet over uitweiden. We willen overigens backie ook wat meer uitwerken door er bijvoorbeeld een app er bij te doen zodat mensen zien waar ze rijden en backie drivers zelf kunnen aangeven of ze beschikbaar zijn of niet.

Als laatst: wat is jouw favoriete plekje in de stad? Waar zou jij de toeristen mee heen nemen op je YellowBackie?
Plekken als de ceuvel vind ik erg leuk!

 

Wat: een bakkie met Matthijs van Yellow Backie
Waar: achterop de fiets
Waarom: omdat Backie HOT is
Website: yellowbackie.org en wilmarmatthijs.com

 

 

About the author:
Has 114 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top